Před debatou s Harrisovou: Nečekané zprávy o popularitě Trumpa

10.09.2024 17:16 | Monitoring

Donald Trump a Kamala Harrisová. Prezidentský duel, který vyvrcholí 5. listopadu 2024 volbami. Nyní je podle průzkumů politická hra o voliče rozehraná nerozhodně. Harrisová podle průzkumů drží 49 %, Trump 48 % voličů. Ale u podporovatelů Trumpa nastal velký posun. Na jeho stranu se začínají přiklánět voliči nezávislých, ale také takzvaní Latinos, u kterých Trump v roce 2020 příliš velkou podporu neměl.

Před debatou s Harrisovou: Nečekané zprávy o popularitě Trumpa
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Rozhovor Donalda Trumpa s Shawnem Ryanem

Podle průzkumu NPR/PBS News/Marist National Poll zveřejněného v úterý ráno vede Harrisová nad Trumpem mezi registrovanými voliči v poměru 49 % ku 48 %, což ukazuje závod, který se od srpna, kdy Harrisová držela tříbodový náskok před Trumpem, přitvrdil. Mezi těmi, kteří říkají, že rozhodně plánují volit, průzkum zjistil, že Harrisová převyšuje Trumpa o tři body, 51 % ku 48 %.

Překvapivé pak je, že Donald Trump si podle průzkumů drží vedení u voličů původem z Latinské Ameriky. U nich získává 51 %, přičemž Harrisová 47 %. Přičemž takzvaní Latinos v roce 2020, kdy prohrál s Joem Bidenem, dali Trumpovi 35 % hlasů. Tedy do roku 2024 jde o razantní nárůst.

Po odstoupení nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho, který vyjádřil podporu Donaldu Trumpovi, stoupl počet voličů nezávislých, kteří chtějí dát hlas Trumpovi. Mezi nezávislými voliči zaostává Harrisová za Trumpem se 46 procenty ku 49 procentům, což představuje sedmibodový pokles pro Harrisovou od srpna a návrat k vedení, které měl Trump u těchto voličů v červenci před prezidentem Joem Bidenem.

Republikánský stratég Kevin Madden pro PBS News řekl, že Harrisové počáteční vlna podpory a nadšení byla „obrovská hladina cukru“, protože byla „novou kandidátkou, která se nejmenovala Trump nebo Biden“. Nyní Madden říká, že nedávný průzkum veřejného mínění ukazuje, že výbuch vzrušení opadá.

„Tento závod se vrátil tam, kde vždy byl, což je velmi, velmi těsný souboj mezi velmi hořce rozděleným elektorátem, a že tyto volby budou velmi, velmi těsné a sníží se na několik stovek tisíc voličů v hrstce států,“ řekl Madden PBS News.

Američané budou mít první příležitost vidět přímé srovnání mezi dvěma kandidáty do Bílého domu. Harrisová s Trumpem se setkají v úterý večer na prezidentské debatě ABC News. První debata mezi Bidenem a Trumpem v roce 2024 byla možná nejzávažnější prezidentskou debatou v moderní historii a vyvolala několik týdnů zděšení demokratů, které přimělo Joea Bidena ukončit svou kampaň,“ informuje PBS News.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Průzkumy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.09.2024 17:26:07
v posledních letech moc nevychází ani v USA. Nejdůležitější bude jak volební výsledky upraví Demokraté po volbách!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

11:34 Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

Jedním z nejpostiženějších míst v ČR povodněmi je Krnov, který byl dva dny odříznut od zbytku republ…