Překonáme hořkost a rozdělení, slíbila sjezdu Harrisová. A pustila se do Trumpa

23.08.2024 12:53 | Monitoring

Kandidátka amerických demokratů na prezidentku Kamala Harrisová se tvrdě obula do svého republikánského protikandidáta Donalda Trumpa. Vykreslila ho jako lháře, podvodníka a hrozbu pro demokracii, jako muže, který by celostátně zakázal potraty, snížil daně miliardářům a přitulil se k diktátorům. „Vědí, že Trump nepožene autokraty k odpovědnosti,“ řekla, „protože sám chce být autokratem, který bude sloužit jen sám sobě a ne Američanům.“

Překonáme hořkost a rozdělení, slíbila sjezdu Harrisová. A pustila se do Trumpa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kamala Harrisová

Sjezd demokratické strany se v Chicagu v USA nachýlil ke svému závěru. Uzavřela ho kandidátka demokratické strany na prezidentku, stávající viceprezidentka v administrativě Joea Bidena Kamala Harrisová.

Na svého republikánského protikandidáta tvrdě udeřila.

„Víme, jak by vypadalo druhé Trumpovo funkční období,“ hřímala Harrisová. „Donald Trump je v mnoha ohledech neseriózní člověk. Ale důsledky posazení Donalda Trumpa zpět do Bílého domu jsou extrémně vážné.“

Z jejího projevu citoval server USA Today.

Trumpa vykreslila jako lháře, podvodníka a hrozbu pro demokracii, jako muže, který by celostátně zakázal potraty, snížil daně miliardářům a přitulil se k diktátorům. „Vědí, že Trump nepožene autokraty k odpovědnosti,“ řekla, „protože sám chce být autokratem.“

Listopadové volby označila za „vzácnou, prchavou příležitost překonat hořkost, cynismus a rozdělující bitvy minulosti. Šanci vytýčit novou cestu vpřed, ne jako členové jedné strany nebo frakce, ale jako Američané.“

Ve svém projevu slíbila, že vytvoří „ekonomiku příležitostí“ a vyřeší nedostatek bytů v zemi, i když nenabídla podrobnosti o tom, jak to udělá. Slíbila, že oživí dvoustranný návrh zákona o nelegálním přistěhovalectví podél jižní hranice, který byl podkopáván Trumpovou opozicí.

Nenastínila však nápadně liberální nebo zvlášť podrobný program. Místo toho slovy volenými tak, aby oslovila nezávislé a dokonce i republikány, kteří mohou být Trumpem znepokojeni, naznačila, že bude prezidentkou, která „naslouchá, je realistická, praktická a má zdravý rozum“.

Stranou její pozornosti nezůstala ani zahraniční politika, konkrétně válka v Izraeli.

„Dovolte mi to ujasnit: Vždy budu hájit právo Izraele bránit se a vždy zajistím, aby měl Izrael schopnost se bránit,“ řekla. „Zároveň je to, co se stalo v Gaze za posledních 10 měsíců, zničující,“ nazývá rozsah utrpení „srdcervoucí“.

Lidé z okolí Kamaly Harrisové, její manžel a děti, ale i další lidé, ji popsali jako ženu, která žila v domě, na který musela tvrdě vydělat ještě její matka. Což je jasný, i když nevyslovený kontrast s Trumpovým zděděným bohatstvím.

„Víme, že silná střední třída byla vždy rozhodující pro úspěch Ameriky a budování této střední třídy bude určujícím cílem mého prezidentství. To je pro mě osobní. Pocházím ze střední třídy,“ zaznělo také z pódia.

Nescházely ani vystoupení hvězd včetně Pink. Jen zvěsti, že se Beyonce chystá ukázat, se nepotvrdily.

CNN doplnila, že Harrisová popsala případné znovuzvolení Donalda Trumpa jako cestu do „chaosu a neštěstí“.

„Namísto Trumpova amerického masakru a hrozeb odplaty se Harrisová prezentovala jako katalyzátor typické schopnosti Ameriky k obnově. Viceprezidentka využila svou minulost žalobkyně a zavázala se, že bude vždy ‚pro lidi‘, a zároveň obvinila republikánského kandidáta, že slouží ‚jedinému klientovi, kterého kdy měl: sám sobě‘,“ uvedla CNN.

Podle serveru televize Fox News delegátům sjezdu také prozradila, co ji vlastně přimělo stát se veřejnou žalobkyní. Impulzem prý bylo sexuální zneužívání její kamarádky z dětství“. Jako žalobkyně chtěla řešit i takovéto případy a dosáhnout potrestání viníků.

V průběhu jejího zhruba čtyřicetiminutového projevu se na sociálních sítích hlásil o slovo Donald Trup a průběžně její vystoupení komentoval. Když Harrisová mluvila o svých raných letech, Trump na své platformě Truth Social napsal, že „se hodně mluví o dětství, ale musíme se dostat k hranici, inflaci a zločinu!“.

Když Harrisová mluvila o tom, že jako prezidentka znovu posílí střední třídu, se Trump ptal, proč to nedělala jako viceprezidentka poslední tři a půl roku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ostatně uvidíme, co se stane, až se skutečně něco stane. A s prvním atomovým hřibem na nebi si lidé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 23.08.2024 13:26:54
půjdou vybrat peníze, které nejsou, protože ani nebyly. A za ty, které jsou, si nikdo nic nekoupí. A nastane stav, horší než válka. A většina mladých dobrovolně zemře, když jim přestanou fungovat mobily. Blíží se doba temna.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …