Nové kolo boje proti covidu začíná; provozovatelé restaurací, pivnic či kaváren musí nově kontrolovat hosty, zda jsou bezinfekční. Od začátku listopadu musejí od návštěvníků vyžadovat doklad o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu na covid-19. Asi nikoho nepřekvapí, že to někteří hospodští nepřijali úplně v klidu.
Většina lidí, kteří dnes do restaurací přišli, nařízení respektují. „Nás to moc neobtěžuje, nechali jsme se očkovat a problémy nemáme,“ říká jedna z návštěvnic. „Já pracuji ve službách, tak s tím problém nemám, jsem na to zvyklý,“ dodává další z hostů. Podle personálu restaurace z velké části návštěvníci o opatření věděli a s prokazováním zpravidla neměli problém. Převážně svou bezinfekčnost prokazovali aplikací Tečka či s sebou měli certifikát.
Řada lidí ale kvůli nařízením do restaurací nepřišla, a bylo to znát. Například personál jedné karlovarské restaurace situaci popisuje jako peklo. „Každé nařízení je zlo, je to velký úbytek lidí,“ popisují. Malé restaurace si málokdy mohou dovolit posílit personál, který by kontrolu hostů prováděl. „Nemůžu si sem vzít další osobu, která by stála u dveří a každého kontrolovala,“ stěžuje si majitelka malé kavárny. Jiní uvádějí, že počty návštěvníků byly oproti normálu poloviční. Na přísné kontroly mají hygienici za doprovodu policie vyrazit už ve čtvrtek.
V pořadu 360° na CNN Prima News situaci komentovali dva pražští hospodští, každý z nich má na věc zcela jiný pohled. Kontroly bezinfekčnosti hájil provozovatel hospody Dno pytle Dušan Makovský; rozporoval je Jakub Olbert z restaurace Šeberák, který dlouhodobě vystupuje proti vládním nařízením pro restaurační byznys.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.