Přirovnání Trumpa k Hitlerovi, které se zvrhlo v prezidentův prospěch

24.07.2024 8:47 | Zprávy

Někdejší německý prezident Joachim Gauck přirovnal republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa k Adolfu Hitlerovi. Není přitom bez zajímavosti, že ještě před pár lety přirovnal Trumpa k Hitlerovi J. D. Vance, senátor za Ohio, kterého si Trump v letošních prezidentských volbách vybral za svého viceprezidenta. A dnes Trumpa jasně podporuje.

Přirovnání Trumpa k Hitlerovi, které se zvrhlo v prezidentův prospěch
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý exprezident Joachim Gauck

Bývalý spolkový prezident Joachim Gauck promluvil k veřejnosti. Poznamenal, že republikáni vnímají svého kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa jako vůdce. A připomněl, že v minulosti žil v Německu také člověk, kterému se říkalo „Vůdce“.

„Je v něm prvek komunikační přítomnosti, který je účinný. Ten je zcela nezávislý na tom, čeho je člověk schopen nebo jaký je. Musíte si vzpomenout na německou historii. Máme člověka, kterého Němci nazývali Führer! A on,“ pokračoval Gauck, „měl dar mediální přítomnosti, která měla neuvěřitelně svůdné účinky, takže celá země byla nejen vedena, ale i svedena.“

Gauck svá slova pronesl ve vysílání německé veřejnoprávní televize ZDF. Výrok převzal i deník Bild.

 

„Trump,“ vysvětlil Gauck, „má zvláštní schopnost oslovit určitý segment voličů svým způsobem bytí. Připadá mi téměř nevysvětlitelné, že se tento chlápek ze samého vrcholu, finančně vzato, převléká za zachránce chudých a zbavených práv! Skutečnost, že evangelikální křesťané nejsou pohoršeni životním stylem takového člověka, ale jsou zcela šťastní, když je zvolen, je záhadou,“ přiznal bývalý spolkový prezident.

Není přitom bez zajímavosti, že ještě před pár lety přirovnal Trumpa k Hitlerovi J. D. Vance, senátor za Ohio, kterého si Trump v letošních prezidentských volbách vybral za svého viceprezidenta. Dnes je Vance jedním z nejhlasitější stoupenců Donalda Trumpa.

Agentura Reuters připomněla, že před 8 lety, tedy v roce 2016, Vance veřejně označil republikánského prezidentského kandidáta Trumpa za „idiota“ a řekl, že je „odsouzeníhodný“. V soukromí ho přirovnával k Adolfu Hitlerovi.

„Váhám mezi tím, zda je Trump cynický kretén jako Nixon, který by nebyl tak špatný (a možná by se dokonce ukázal jako užitečný), nebo že je to americký Hitler,“ napsal v roce 2016 soukromě svému spolupracovníkovi na facebooku.

Podle agentury Reuters dnes Trumpa a Vance spojují dvě věci. Na jedné straně volání po americkém izolacionismu v americké politice a na straně druhé určitý ekonomický populismus.

Republikánský senátor John Barrasso z Wyomingu, kterého Vance označil za svého mentora, agentuře Reuters řekl, že Vance změnil svůj názor na Trumpa, protože „viděl úspěchy, které prezident Trump jako prezident zemi přinesl“.

Na adresu Vance se vyjádřil i konzervativní publicista Tucker Carlson.

„Rozumí tomu, co Trump prosazuje, a na rozdíl od zbytku Republikánské strany ve Washingtonu s tím souhlasí,“ řekl agentuře Reuters Carlson, který Vanceho hlasitě podporuje.

Když se o Vanceho komentáři o Hitlerovi a Trumpovi poprvé psalo v roce 2022, jeho mluvčí ho nepopřel, ale uvedl, že už nepředstavuje Vanceovy názory.

V době, kdy Vance v roce 2022 kandidoval do Senátu, jeho projevy loajality – mezi něž patřilo i zlehčování útoku Trumpových příznivců na Kapitol 6. ledna 2021 – stačily k tomu, aby získal jasnou podporu bývalého prezidenta Trumpa.

Sám Vance uvedl, že postupem času došel k myšlence, že s Trumpem vlastně často souhlasil, jen se mu nelíbila forma, s jakou bývalý prezident prezentoval své názory.

„Jednou z otázek, kde se jeho postoj zřejmě sbližuje s Trumpem, jsou potraty,“ napsala k tomu agentura Reuters s tím, že Vance v rozhovoru z roku 2021 naznačil, že oběti znásilnění a incestu by měly mít povinnost donosit dítě až do konce.

Podle některých politiků má Vance jednu výhodu. Vzešel z chudých poměrů a ukázal, že je stále možné naplnit tzv. americký sen. „Pokud může pro kandidátku něco udělat, pak to, že se znovu stane hlasem amerického snu,“ řekl David Niven, docent politologie na univerzitě v Cincinnati.

Henk de Berg, profesor němčiny na univerzitě v Sheffieldu v Británii, ve vyjádření, na které upozornil britský The Guardian s odvoláním na další zdroje, prohlásil, že Hitlera a Trumpa spojuje to, jak umě využívali komunikačních nástrojů své doby, aby se spojili se svým publikem.

Zdůraznil, že mezi Trumpem a Hitlerem existuje mnoho rozdílů, především ten, že Hitler byl antisemita, ale spojuje je něco jiného. „Ale pak jsem se podíval na jejich rétorické strategie a jejich operace v oblasti public relations a začal jsem zjišťovat, jak jsou si v mnoha ohledech podobné,“ podotkl.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Někdejší německý prezident Joachim Gauck přirovnal republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa k Adolfu Hitlerovi., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 24.07.2024 11:11:01
Zdá se, že Němci se opravdu zbláznili. Výrok jejich prezidenta to jenom potvrzuje.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

8:51 „Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

Když Danuše Nerudová kandidovala do Evropského parlamentu, její nadřízený z Mendelovy univerzity v B…