Pro koho to vlastně je? Známý Čech zajel do Varů na festival. A co tam zažil, muselo ven

04.07.2024 15:00 | Monitoring

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je v plném proudu a provází jej nejedno zklamání. „Obyčejný plebs nemá důvod do Varů jezdit,“ postěžoval si český youtuber a streamer Stanislav Hruška ze StandaShow. Z festivalu se podle něj stává párty pro VIP. Kritizuje například systém vstupenek, který absolutně nefunguje. Za festivalovou kartičku za 480 Kč na den zhlédl sotva jeden film. „Takže pokud chcete jet do Varů na filmy, nejezděte. Ušetříte si čas a docela dost peněz,“ zní jeho doporučení. Podle reakcí není jediný s takovou zkušeností.

Pro koho to vlastně je? Známý Čech zajel do Varů na festival. A co tam zažil, muselo ven
Foto: rak
Popisek: KVIFF 2023

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary představí každoročně na dvě stovky filmů z celého světa. Pravidelně se na něm objevují slavní a významní filmoví tvůrci. Pravidelně se jej účastní i youtuber Stanislav Hruška, jenž se řadí mezi filmové fanoušky. Zkušenost s festivalem ale není přesto příliš pozitivní. Za „vopruz“ označuje už samotné pořizování vstupenek: „Shánění lístků byl vždycky vopruz. Dříve se daly lístky kupovat v předprodeji třeba měsíc před festivalem. To bylo fajn. Když si to člověk dobře naplánoval, mohl chodit relativně pohodlně na filmy. To se zrušilo. A přišel nový systém! Rezervace den předem a musí se dělat v 7 hodin ráno přes mobilní aplikaci. Voser jak prase. Spací režim v tahu, plánování mnohem horší, nemožnost rezervovat na den příjezdu apod.,“ líčí na sociální síti X. 

Pořadatelé však přidali další novinku – zpoždění. „Po kliknutí na ‚Rezervovat‘ trvá nově až hodinu, než vám systém řekne, zda jako ano, nebo ne. Během toho nemůžete rezervovat žádné jiné filmy. Takže konec náhradním artovým pokusům. Máte jeden výstřel. Realita je taková, že třeba na dnešek máme 1 film. Jeden film na FILMOVÉM FESTIVALU. Nikam jinam jsme se nedostali,“ pokračuje Hruška.

Čili se podíváte například na jeden film za pořízenou festivalovou kartičku v hodnotě až 480 Kč na den. „Takže de facto tento jeden lístek nás stál 480 Kč. A to jsme měli štěstí. Taky jsme se nemuseli dostat nikam,“ píše zklamaně youtuber. A dodává: „Na webu festivalu máte ‚až 3 filmy na den‘. Ale nikdo vám neřekne, že se na ně nedá dostat. Festival prodává neomezené množství kartiček vysoce na rámec kapacity kin.“

„Existují ještě další způsoby, jak se dostat na film. Třeba čekání ve frontě ‚na volná místa‘. To vypadá tak, že film začíná ve 14:00. Tak dorazíte do fronty v 11:00 dopoledne, čekáte 3 hodiny a pak vám stejně řeknou, že je plno. A můžete jít čekat na jiný film,“ popisuje dále Hruška, jak to na filmovém festivalu ve skutečnosti funguje.

„Systém lístků ve Varech absolutně nefunguje. Je reálně nemožné chodit stabilně na filmy. Na jakékoli filmy,“ konstatuje.

Zato systém VIP funguje skvěle: „Pokud jste filmař, novinář, slavný influencer nebo zaměstnanec některé z firem, která festival sponzoruje, máte úplně jiný zážitek,“ uvádí youtuber s tím, že „obyčejný plebs nemá důvod do Varů jezdit“.

Podobné zkušenosti mají i jeho přátelé mířící na festival za kulturou. „Kamarádka z Bruntálu přijela v neděli a dneska odjela. Za 2 dny vystála 4 několikahodinové fronty a nedostala se na žádný film. Dal jsem jí jeden můj lístek, aby nejela úplně s prázdnou. Říkala, že do Varů už nikdy. Nedivím se jí,“ dodává Hruška.

„Vtipně působí všechna ta marketingová videa, která se tváři, jak je to lidový filmový festival. Influencer Kovy radí, na jaké filmy si dnes máte zajít. ČT vás zve na slavnostní premiéru ‚večer v Thermalu‘. Haha. Škoda, že na oficiálním instagramu IFFKV nenajdete rozhovor s někým, kdo zaplatil nemalé peníze za kartičku, vstával v 7 ráno, vystál několik hodinových front a stejně neviděl žádný film. To by ale neodpovídalo tomu správnému PR,“ uvádí s tím, že z festivalu se stává velká party pro VIP a ztrácí se zájem o „obyčejné filmové fanoušky“.

„Bylo by fajn, kdyby se pořadatelé netvářili, že je to jinak. Prodávat tisíce lístků na filmy, na které se pak zákazník nedostane, je scam. Takže pokud chcete jet do Varů na filmy, nejezděte. Ušetříte si čas a docela dost peněz,“ zakončuje youtuber Stanislav Hruška.

Lidé jeho neblahou zkušenost s měnícím se filmovým festivalem sdílejí: „Shrnul jste to dobře. Z KVIFF se postupem času stala VIP párty, kde ti, kteří to celé financují (baťůžkáři s pasy) jsou už postaveni na vedlejší kolej. Kviff mam stále rád, ale tu změnu nelze nevidět. Zdar 3 hodinovému zbytečnému čekání na Vlny, kam pustili 0 lidí,“ přizvukoval Hruškovi jeden z diskutérů.

Jiní Hruškova slova o problematickém shánění lístku na festival zpochybňovali. „A nebude to tím že jsi moc pohodlný a snažíš se chytit online lístky kam jich jde asi jen 25 %, pokud se něco nezměnilo? Jen si běž vystát frontu na pokladnu, kam těch lístků jde většina. Ještě je možnost hodinu před začátkem filmu na pokladně chytit nevyzvednutou rezervaci také,“ doporučil youtuberovi komentující Tomáš Krištof.

„Snažím se chytit on-line a pak případně frontu před filmem. To dříve plus minus fungovalo. Naopak chytání lístků na pokladnách mi nefungovalo nikdy,“ kontroval Standa Hruška. „Jasně, je to asi o tom, co je tomu člověk ochoten obětovat. Pro mě je třeba čekání každý den i 9 hodin ve frontách za hranicí pohodlnosti,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každoroční MFF ve Varech je snobárna zdejších "lepšolidí",, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 04.07.2024 17:18:17
kteří si tam hrají na "elitu" národa a tamější hoteliéři, sexuální pracovnice a provozovatelé kvelbů mají žně. Co by mezi těmi exhibicionisty, hvězdičkami, jejich propagandistickými "veledíly" a skandály opravdu hodnotného mohl nalézt myslící a slušný člověk, na to jsem nepřišel. Čestným výjimkám se omlouvám. Pro mě je to jen ztráta času a peněz mezi snoby a měšťáky. Takový "zážitek" rád oželím. Nejen ve Varech.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Volby ve Francii: Co když vyhraje Le Penová? Nepříjemné pro Ukrajince

7:37 Volby ve Francii: Co když vyhraje Le Penová? Nepříjemné pro Ukrajince

Válka na Ukrajině dál běží na plné obrátky. Rusové posílají rakety a drony na ukrajinské nebe a Ukra…