Projekt IZIP je prý vytunelovaný. Proto nad ním převzala VZP kontrolu

22.11.2011 12:46 | Zprávy

Podle komentátorky Adély Čabanové nejsou elektronické zdravotní knížky špatný nápad. Firma IZIP, která je měla na starosti, se ale chová neeticky a za své jednání by zasloužila postih. Navíc na to VZP měla přijít už dávno.

Projekt IZIP je prý vytunelovaný. Proto nad ním převzala VZP kontrolu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Podle redaktorky Lidových novin Adély Čabanové je jednou z hlavních chyb v projektu elektronických zdravotních knížek, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na něj najala externí firmu, nad kterou neměla kontrolu. Tedy IZIP.

„Samotný projekt internetových knížek nebyl špatný od začátku. Je to jen jeden z pozůstatků internetové bubliny, který se nepodařilo usměrnit do střízlivých kolejí," hájí projekt Čabanová. Vyjmenovává i výhody: „Zaprvé tam mají být zadané zdravotní údaje, které potřebuje zdravotník při prvním kontaktu s pacientem, třeba i při nehodě. ... Zadruhé má karta obsahovat přehled péče, kterou lékaři a nemocnice za daného člověka účtovali."

Sledujeme téma IZIP

Zároveň ale redaktorka kritizuje firmu IZIP. „Jenže třeba lékový záznam pacienta obsahují knížky IZIP teprve od letošního listopadu. Naproti tomu v nich je zcela zbytečný systém na objednávání pacientů na očkování nebo počítání BMI," píše Čabanová.

Související: Skončí zítra IZIP? Možná. Ale hrozí arbitráž

Podle ní je teď VZP v úzké uličce. Potřebuje nějakou elektronickou knížku, už jen proto, že ji má i její konkurent Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Jelikož je ale projekt IZIP vytunelovaný a málo funkční, zbývají jí prý dvě možnosti. „Smlouvu s IZIP ihned ukončit, oželet celá ta léta, dosavadní investice i náklady na ukončení projektu. Jejich součástí přitom může být i stamilionová arbitráž. Potom začít pracovat na nových internetových záznamech pacientů.," vypočítává první cestu.

„Anebo převzít nad IZIP kontrolu, což ale také může znamenat stamilionové náklady. Pro tuto cestu se včera správní rada VZP rozhodla. Pojišťovna bude ovládat většinu firmy IZIP a zkusí začít znovu. Zlepšit renomé této značky ale bude hodně těžké," uzavírá redaktorka.

Kam dál:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

10:04 Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

„Jednání o pokračování účasti Pirátů ve vládě.“ Tak pirátský poslanec Michálek popsal schůzku s před…