Propad do krize v Německu. „Alespoň zatím pomalejší.“

27.08.2024 10:36 | Monitoring

Německá ekonomika čelí vážným problémům, upozorňují ekonomové Holger Zschaepitz a Lukáš Kovanda. Obchodní výhled Institutu pro ekonomický výzkum (Ifo) klesl na nejnižší úroveň od února. Sám prezident institutu Clemens Fues varoval před tím, že Německo se „propadá do krize“, přičemž problémy v oblasti výroby a pokles investic situaci dále zhoršují.

Propad do krize v Německu. „Alespoň zatím pomalejší.“
Foto: Joachim F. Thurn
Popisek: zavřený obchod v Německu

Německý ekonom Holger Zschaepitz upozorňuje, že se německá ekonomika „stále více propadá do krize“. Upozornil na skutečnost, že obchodní výhled Institutu pro ekonomický výzkum (IFo), jednoho z největších německých ekonomických think-tanků, klesl na nejnižší úroveň od února tohoto roku.

„Index alespoň neklesl tak prudce, jak se očekávalo,“ poukázal ekonom na pozitivní skutečnost. Konkrétně se ukazatel očekávání institutu Ifo snížil na 86,8 bodu z revidovaných 87 bodů v předchozím měsíci. Tento pokles byl menší, než předpokládali analytici, kteří očekávali pokles na 85,8 bodu.

Že německá ekonomika čelí potížím a trend naznačuje zhoršování hospodářských podmínek vnímá i český ekonom Lukáš Kovanda. „Špatné zprávy z Německa. Jeho ekonomika i ve druhém letošním čtvrtletí stagnovala, ba mírně klesala,“ oznámil na sociální síti X v úterý ráno.

Jako problém pro německou ekonomiku Kovanda identifikoval klesající výkon čínské ekonomiky. „Klíčovým důvodem je ochabování čínské ekonomiky, na níž je ta německá stále závislejší,“ uvedl český ekonom.

Upozornil na možnost, že Číně hrozí další potíže kvůli posílení její měny, jüanu v souvislosti se snižováním úrokových sazeb ve Spojených státech amerických. Silnější jüan může zkomplikovat ekonomické podmínky v Číně, což by se mohlo negativně odrazit na německé ekonomice.

Kovanda též zmínil varování Clemense Fuesta, prezidenta Institutu Ifo, který říká, že Německo „padá do krize“. „Německá ekonomika padá stále hlouběji do stagnace – do této krizové situace,“ uvedl prezident Ifo institutu Fuesta v návaznosti na zveřejněná data o německé ekonomice. „Celkově to není dobrá zpráva pro ekonomický růst v tomto roce,“ dodal.

Fuesta poukázal problémy ve výrobě a pokles investic. „Méně se investuje do Německa. Je zde méně důvěry,“ řekl.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

15:38 „Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

Prvním krokem nové vlády po volbách v příštím roce musí být zrušení Foltýnova útvaru strategické kom…