Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

12.09.2024 13:20 | Zprávy

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na sociálních sítích se jeho prohlášení rychle stalo hitem, objevily se zhudebněné verze. Na ty nejchytlavější z nich již mladí lidé vytvářejí choreografie. Přibývají však další a další svědectví svědčící o tom, že by problém ze Springfieldu neměl být brán na lehkou váhu. Guvernér Ohia Mike DeWine mezitím do Springfieldu vyslal vojáky a slíbil finanční pomoc, aby se město lépe vypořádalo s přílivem migrantů.

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji
Foto: Repro ABC News
Popisek: Donald Trump a Kamala Harrisová v debatě ABC News

Imigrace je klíčovým tématem prezidentských voleb v USA 2024. Donald Trump kritizuje viceprezidentku Kamalu Harrisovou za její roli ve snaze snížit migraci z Mexika a Střední Ameriky, přičemž plánuje rozsáhlé deportace nelegálních migrantů. Harrisová naopak prosazuje reformu imigračního systému s důrazem na ochranu hranic a cestu k občanství.

Donald Trump během první volební debaty s Kamalou Harrisovou obvinil migranty, že v americkém Springfieldu ve státu Ohio, jedí domácí zvířata.

„Přicházejí k nám miliony nelegálních migrantů a podívejte se, co se děje v malých městech všude po Spojených státech amerických… Ve Springfieldu nelegální migranti zabíjejí psy a kočky a jedí je. Lidé, kteří tam žijí, se teď strachují o své mazlíčky, aby je nelegální migranti nesnědli,“ řekl Trump během prezidentské debaty na stanici ABC.

Harrisovou jeho tvrzení rozesmálo a moderátory debaty nepřesvědčil, když místní úřady i policie uvedly, že nemají žádné důkazy o tom, že by přistěhovalci ubližovali domácím mazlíčkům.

Navzdory tomu Trump na svém tvrzení trval, zatímco někteří republikáni, včetně senátora Teda Cruze, spekulaci šířili dál. Policie ve Springfieldu konspiraci popřela a zdůraznila, že žádné takové případy nezaznamenala. „V reakci na nedávné fámy o údajné trestné činnosti přistěhovalců v našem městě bychom rádi objasnili, že jsme neobdrželi žádné věrohodné zprávy ani konkrétní tvrzení o tom, že by jednotlivci z přistěhovalecké komunity ublížili domácím zvířatům, zranili je nebo týrali,“ cituje agentura Reuters prohlášení mluvčí spingfieldské policie.

Internetem se ovšem mezitím začala šířit zhudebněná verze prohlášení Donalda Trumpa z debaty, že přistěhovalci ve Springfieldu jedí psy, kočky a domácí mazlíčky. Verzí je několik, všechny jsou chytlavé.

Na některé z nich již lidé na sociálních sítích, jako je například TikTok, vymýšlejí krátké tanečky.

Na sociálních sítích se už před prezidentskou debatou objevovaly příspěvky, v nichž si lidé stěžují, že Haiťané ve Springfieldu „masakrují a jedí“ domácí mazlíčky.

Investigativní bloger Tyler Oliveira mluvil s několika lidmi ze Springfieldu, kteří už mají dost přistěhovalců z Haiti. „V posledních dvou dnech jsem situaci zjišťoval osobně a dělal jsem rozhovory s místními obyvateli. Mnozí z nich tvrdí, že viděli to, co ABC News ne,“ potvrdil bloger.

„Už teď jsme minorita,“ stěžoval si blogerovi muž ze Springfieldu. Jeho vlastní odhad je, že ve městě žije až 60 % přistěhovalců z Haiti.

„Jedí kočky?“ vyzvídal blogger.

„Slyšel jsem to,“ potvrdil muž a ukázal na dům vedle, kde jeho soused měl šest kuřat. „Už tam nejsou,“ naznačil, že přistěhovalci z Haiti měli na svědomí i je.

Obyvatelé Springfieldu, s nimiž bloger Oliveira mluvil, jsou navíc toho názoru, že Haiťané jsou ve městě upřednostňováni před rodilými Američany.

Podnikatel a miliardář Elon Musk na svém účtu platformy X také sdílel komentář ženy, jejíž otec imigroval z Haiti do Ameriky v šedesátých letech. Mladá žena již se svým otcem není v kontaktu, vysvětlila však, jak to doopravdy mají obyvatelé Haiti s pojídáním koček.

Žena popsala na základě zkušeností jejího otce pocházejícího z Haiti, že existují dva hlavní důvody, proč Haiťané jedí kočky: Jednak kvůli přežití, protože Haiti je velmi chudá země, kde není snadné získat levné jídlo, a jednak kvůli praktikování voodoo, při kterém jsou zvířata obětována v rámci náboženských rituálů.

„První z důvodů je přežití. Haiti je jeden z nejchudších ostrovů západní polokoule, nemůžete tam jen tak jít do potravinové banky nebo do McDonaldu a dát si levné jídlo,“ vysvětlila žena. „Zadruhé, pro své náboženství voodoo provádějí zvířecí oběti. Zvířecí oběti dělají pro své bohy z různých důvodů,“ řekla a sama upozornila na to, že podle jejího názoru je voodoo démonické náboženství.

Žena také zdůraznila, že není rasistické hovořit o těchto věcech, protože věří, že je to reálný problém, který by neměl být přehlížen nebo zesměšňován „Není rasistické vzít na vědomí, že je to problém. Není rasistické mluvit o tom, že se tyto věci dějí… Můžete se podívat na lidi ve Springfieldu v Ohiu, kteří říkají, že se to děje,“ upozornila na další šířící se svědectví podobná těm, která sdílel bloger Oliveira.

 „Chcete si jen dělat srandu z Trumpa a říkat, že je šílenej, protože to tvrdí, namísto toho abyste doopravdy zjistili, že se to děje. Chcete si z toho dělat srandu, ale co kdyby se to dělo vám a vaší komunitě? Jde o víc než o jezení domácích zvířat…“ upozornila na sociální a kulturní problémy vznikající nekontrolovanou migrací.

Mezitím guvernér státu Ohio Mike DeWine se haitskou migrační krizi pokouší vyřešit tím, že do Springfieldu vyšle vojáky a finanční pomoc.

„Chci, aby obyvatelé Springfieldu a okresu Clark věděli, že i nadále budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli komunitě vypořádat se s přílivem migrantů,“ uvedl guvernér. DeWine také vyčlení 2,5 milionu dolarů na zdravotní péči.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tu informaci o jezení koček, jsem viděl v mediích už před tou debatou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSancho Panza , 12.09.2024 14:10:59
Jen další důkaz neobjektivnosti medií a hlavně těch moderátorů té diskuze

|  7 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …