Rakousko: Okamurovi spojenci válí. Hlavně mezi dělníky. Ale špína už létá

07.05.2024 13:24

Systém proti FPÖ. Svobodná strana Rakouska v čele s předsedou Herbertem Kicklem čelí náporu politiků i médií. Strana klade důraz na vlastenecké hodnoty, svobodu, bezpečnost a prosperitu pro Rakousko a jeho obyvatele. Zároveň však čelí kritice a obviněním z korupce, zejména ve vztahu k jeho spojení s reklamní agenturou v Korutanech. Jeho odchod na dovolenou v době probíhajícího vyšetřování mnozí vnímají jako snahu odvést pozornost od těchto skandálů. Rakouští Svobodní jsou partnery české SPD Tomia Okamury.

Rakousko: Okamurovi spojenci válí. Hlavně mezi dělníky. Ale špína už létá
Foto: fpoe.at
Popisek: Herbert Kickl

Mezi hlavní body programu FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) patří svoboda, bezpečnost, mír a prosperita pro Rakousko a jeho obyvatele. Strana je orientovaná na vlastenecké rakouské politické síly a dává důraz na historii a tradice Rakouska. V letech 2017 až 2019 byla FPÖ koaličním partnerem Rakouské lidové strany v první vládě kancléře Sebastiana Kurze.

„Jsme oddáni naší vlasti Rakousku jako součásti německého jazykového a kulturního společenství, našim původním etnickým skupinám a Evropě svobodných národů a vlastí. Zasazujeme se o právo Rakouska na sebeurčení a o zachování a obranu našeho obrazu člověka a společnosti, který vyrostl z naší tradice a historického vývoje,“ představuje se Svobodná strana Rakouska.

Do voleb do Evropského parlamentu, kde je strana součástí frakce ID – Identita a demokracie – jde strana s heslem Zastavit šílenství EU a požaduje navrácení pravomocí z Bruselu národním státům a více přímé demokracie. Zasazuje se též o snížení pravomocí Evropského parlamentu a Evropské komise a hlavní prioritou Evropské unie by tak mělo být snížení byrokracie.

„FPÖ chce radikální změnu kurzu směrem k EU, která zajistí mír, svobodu a prosperitu pro občany Evropy!“ uvádí rakouská Svobodná strana.

Politika imigrace FPÖ se zakládá na několika klíčových principech. Strana prosazuje tvrdý postoj vůči nelegální imigraci a požaduje přijetí opatření podle australského modelu včetně zákazu vstupu a nulové tolerance k nelegálním žádostem o azyl. Důraz klade na účinnou ochranu hranic včetně vytvoření center péče mimo území EU a deportace osob s negativním azylovým rozhodnutím. FPÖ se také vyslovuje pro zastavení azylového chaosu a důrazně odmítá poskytování azylu lidem ze zemí mimo Evropu. Tato politika má za cíl chránit národní bezpečnost a suverenitu, a zároveň omezit příliv nelegálních migrantů, což je jedním z hlavních bodů programu této rakouské strany.

Strana odmítá Green Deal, který považuje za poškozující evropský průmysl a zdražující život. Zasazuje se o zastavení tohoto projektu a chce zajistit energetickou dostupnost pro domácnosti a hospodářství, stejně jako spravedlivé platby pro rakouské zemědělce a ochranu domácího zemědělství.

V neposlední řadě FPÖ požaduje přehodnocení koronavirových opatření Evropské unie a překontrolovat zakázky na vakcíny, stejně jako prověřit platby na odškodnění případným poškozeným stranám.

Předsedou strany je Herbert Kickl. Nejpopulárnější je strana mezi dělnickou třídou, jak ukazuje průzkum veřejného mínění z dubna. V tomto průzkumu strana získala 29 %. Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ) jen 23 % a Rakouská lidová strana (ÖVP) 20 %.

Podle serveru Auf1 „systém“ ze strachu ze vzestupu FPÖ zahájil proti Kicklovi boj, do kterého se zapojují i média, aby Kickla zastavily.

Některá média, jako například Der Standard, nicméně poukazují na to, že ne všechny sliby a požadavky FPÖ jsou realizovatelné. Okamžité zastavení veškeré migrace a plošné zamítnutí všech žádostí o azyl považují za prakticky nemožné. „Ledaže by někdo pozastavil platnost Úmluvy o lidských právech a právo na azyl, a tím nevyhnutelně opustil mezinárodní společenství, jako je EU,“ polemizuje Der Standard.

FPÖ se navíc aktuálně ocitla v centru pozornosti i kvůli výslechům předsedy strany Kickla u vyšetřovacího výboru zneužívání moci. Řeší se, zda Kickl v posledních letech tajně přes reklamní agenturu v Korutanech získával statisíce eur.  Podle oficiálního zápisu v obchodním rejstříku byl zakladatelem, společníkem a jednatelem po celá ta léta Korutanec Thomas S., který kdysi působil v korutanské FPÖ pod Kicklem. Agentura se opakovaně podílela na volebních kampaních organizací FPÖ a došlo také k odsouzením v souvislosti s provizí FPÖ Korutany, informuje německý deník.

Kickl tento týden místo účasti na dalším z výslechů odjel na dovolenou, což někteří vnímají jako snahu FPÖ odvést pozornost od korupce a skandálů se stranou spojených.  

Šéf parlamentní frakce ÖVP Andreas Hanger označil předsedu FPÖ Herberta Kickla za „zbabělce národa“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…