Rakušan a masakr na FF UK? „Já státu nevěřím. A Foltýn mi to nenařídí.“

20.06.2024 7:40 | Komentář

Na jedné straně pochybnosti, které se stále valí na zásah policie proti vrahovi Davidu Kozákovi. Na druhé straně tvrzení vládního zmocněnce Otakara Foltýna, že občan má věřit státním institucím. „Já státu nevěřím,“ říká ParlamentnímListům.cz rovnou mediální expertka a poradkyně Alena Maršálková. A vypočítává komunikační selhání ministra vnitra Rakušana v souvislosti s více než půl roku starými událostmi kolem masakru na Filozofické fakultě UK.

Rakušan a masakr na FF UK? „Já státu nevěřím. A Foltýn mi to nenařídí.“
Foto: ČT24
Popisek: Policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan

Informace z vyšetřovacího spisu o prosincovém vražedném řádění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ukazují v hodně nelichotivém světle především ministra vnitra Víta Rakušana a policejního prezidenta Martina Vondráška. Nepochybně každý z nás si pamatuje jejich opakované ujišťování veřejnosti o profesionálním zásahu policie, i o tom, že z její strany nedošlo k žádnému pochybení a že tragédii nešlo zabránit. Přitom v osudný den vrah vstoupil do budovy ve 13.23 hodin, pár minut po něm dorazilo šest policistů, ale zatímco se Kozák připravoval ve 4. patře na záchodech na zabíjení lidí, policisté prošli přízemí, nahlédli jen do prvního patra, dál jej nehledali a odešli. Tato laxnost je v přímém protikladu s telefonickým nahlášením bomby, které bývá vesměs plané, ale přesto policisté uvedený objekt pročešou od sklepa po půdu.

„Vycházím z vyjádření obou pánů, které jsem zaznamenala v médiích, především veřejnoprávních a mainstreamových. Od začátku jenom mlží, neříkají pravdu a zatajují občanům informace. Jsem sama máma, a tak jsem přesvědčena, že se v první řadě musejí dozvědět informace – a pravdivé – všichni pozůstalí, ti, co byli zasaženi touto tragickou událostí. Vystoupení ministra vnitra i policejního prezidenta ve všech televizních i rozhlasových vstupech i na tiskových konferencích byla neprofesionální. Z jejich strany šlo o naprosté selhání jakékoli komunikace toho, co policie dělala. Vzhledem k tomu, že celá republika byla před Vánocemi ve smutku, truchlila a byla otřesena tím, k čemu došlo, si všichni zasloužíme dozvědět se pravdivé informace, jak to proběhlo,“ říká pro ParlamentníListy.cz Alena Maršálková, mediální poradkyně Pro Libertate, Institutu práva a občanských svobod.

Foltýn nám nemá co diktovat, abychom věřili státu

Ve světle Rakušanových a Vondráškových tvrzení pak jako absolutní výsměch veřejnosti vyznívají slova čerstvě jmenovaného vládního koordinátora strategické komunikace Otakara Foltýna, který se hned po nástupu do funkce nechal slyšet, že rozhodně potřebujeme, aby občané věřili svému státu. „Tento pán, bývalý šéf Vojenské policie, prohlásil o demonstrantech na Václavském náměstí, jichž se tam sešlo až sto tisíc, že jsou to frustráti. Proto tento člověk nemá takovou funkci vůbec zastávat. A už vůbec nemá právo nám diktovat, co si máme myslet, co máme říkat nebo že musíme věřit státu. Já státu nevěřím. Svým vyjádřením popírá Listinu základních lidských práv a svobod. Já mám právo získávat informace a na jejich základě si můžu svobodně udělat svůj názor. Nebude mi nikdo diktovat, jaký ten názor má být,“ ohrazuje se mediální expertka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Při každé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenepřítel blbů , 20.06.2024 11:26:10
akci naší vlády mi naskočí srovnání se strýčkem Ádou - způsob komunikace, umlčování pravdy, lži, pronásledování opozice, zametání pod koberec, nedotknutelnost největších ......, snaha zapojit se do války, dvojí metr na občany. A spolupráce justice a novinářských prostitutek s tím organizovaným zločinem ve vládě. Máme štěstí, že je přece jen jiná doba, jinak už bychom tu dávno měli koncentráky pro nepohodlné, zatím ti nejvíc nepohodlní jenom "páchají sebevraždy".

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…