Ředitel Povodí Vltavy: U nás máme to nejhorší možná ještě před sebou

16.09.2024 21:05 | Monitoring

Extrémní srážky v Česku ochromily dopravu, voda zatopila celé obce, zkomplikovala dodávky elektřiny a přinesla i první potvrzení oběti. V uplynulých dnech napršelo v nepostiženějších oblastech více než 500 mm. „To nejhorší možná máme před sebou, vše se bude odehrávat v následujících hodinách,“ řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala v pořadu Interview ČT24. Dramatickou situaci očekává v jižních Čechách. Praha projde povodní bez větších problémů.

Ředitel Povodí Vltavy: U nás máme to nejhorší možná ještě před sebou
Foto: ČT24
Popisek: Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala

„Rozhodně nemáme za sebou ty nejkrizovější chvíle. Naopak je možná máme před sebou. Nejhorší situace je u nás v jižních Čechách. V podstatě i po celou dobu této povodně se ty nejhorší věci odehrávají tam. Jednou je to na řece Malší, pak na Blanici, teď na Lužnici, na Nežárce,“ uvedl k situaci v jižních Čechách generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

„Srážky se postupně vracejí, jsou relativně velké. Další srážky padají do zcela nasyceného povodí, takže ta odezva je velmi rychlá a zvyšování průtoků je značné. Dokud povodeň celá neodezní a dokud nebudeme vědět, že žádné srážky nepřijdou, tak nemůžeme říct, že to máme za sebou. Povodeň stále trvá,“ pokračoval Kubala v pořadu Interview ČT24.

„Myslím, že nejkritičtější situace, které máme před sebou, se budou odehrávat v následujících hodinách – během dnešní noci, případně zítřejšího dopoledne. Jde o situace na Nežárce a na Lužnici, zejména ve městě Veselí nad Lužnicí,“ míní Kubala. „Očekáváme, že pršet bude ještě tak dva dny. Máme predikci těch srážek do 50 mm pro Novohradské hory, možná do 70-80 mm na Šumavě,“ doplnil.

Zmínil i predikci pro Prahu: „Myslím, že Praha je jedno z měst, které tou povodní prochází velmi klidně. Od povodní v roce 2002 má Praha velmi dokonalou protipovodňovou ochranu. Troufám si říci, že skoro nejlepší u nás. Praha projde povodní bez závažných povodňových průtoků,“ zmínil Kubala.

S přípravami na extrémní srážky se začalo s předstihem několika dní. Přesto to na řadě míst nepomohlo. „Z informací, které mám, byly srážky natolik extrémní, že ani protipovodňová opatření je nemohla pojmout,“ řekl k povodňové situaci v Ostravě, kterou se podle něj nepodařilo ochránit.

„Žádní povodeň není stejná. Je to přírodní jev a my ho neumíme zrušit ani celý eliminovat. Je to i morfologicky jiné. Nedokážeme se ochránit před každou povodní, ale můžeme se snažit zmírnit její negativní dopady,“ poukázal Kubala.

„Když voda při povodních stoupá, všichni táhneme za jeden provaz. Jakmile klesne o centimetr, hledá se, kdo za to může,“ reagoval předem Petr Kubala na očekávanou kritiku toho, co vše se mohlo udělat lépe a jinak.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…