Ruska s českým občanstvím bude dál vyšetřována kvůli Vrběticím

26.07.2024 12:09 | Zprávy

Přestože od chvíle, kdy ruští agenti odpálili muniční sklad ve Vrběticích, uplyne zanedlouho deset let, kauza dál žije svým vlastním životem. Do kauzy teď zasáhlo i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Policie už případ odložila. Kvůli chování ruské strany.

Ruska s českým občanstvím bude dál vyšetřována kvůli Vrběticím
Foto: HZS Zlínského kraje
Popisek: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad

Ačkoli se asi nikdy nedozvíme naprosto všechno, co se týká kauzy Vrbětice z roku 2014, čeští vyšetřovatelé a tajné služby nepochybují, že za výbuchem muničního skladu a také za smrtí českého občana stáli ruští tajní agenti.

V kauze mohl sehrát jistou roli i Nikolaj Šapošnikov, někdejší voják sovětské armády. V době útoku Šapošnikov pracoval jako obchodník pro společnost Imex Group, firmy, která měla sklady pronajaté. Policisté se o jeho možnou roli v celé kauze zajímali, ale obchodník vehementně popíral, že by měl s kauzou Vrbětice cokoliv společného.  A na jaře 2024 v Řecku náhle zemřel. Zastavilo se mu srdce. Podle informací veřejnoprávního Českého rozhlasu pitva podnikatele neprokázala cizí zavinění.

Server Seznam Zprávy získal policejní usnesení, v němž se píše, že ruským agentům mohl předávat informace právě Šapošnikov.

„Jak dokládá neveřejné usnesení o odložení kauzy, které Seznam Zprávy získaly, ruská rozvědka mohla při téhle akci spoléhat na manžele Nikolaje a Elenu Šapošnikovovi. Rusy s českým občanstvím, boháče bez oficiálních příjmů, kteří si běžně psali e-maily a setkávali se s významnými důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU,“ napsal server.

Státní zastupitelství se rozhodlo stíhat podnikatelovu manželku Elenu Šapošnikovovou. Té vyšetřovatelé věnovali pozornost až do teď. Státní zastupitelství momentálně její stíhání zastavilo. A Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se rozhodlo celou kauzu prověřit.

„Mohu potvrdit, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v trestní věci ‚vyzvědačství‘ v souvislosti s výbuchy muničních skladů ve Vrběticích, kde byla trestně stíhána jedna osoba a jejíž trestní stíhání bylo zrušeno a věc byla odložena státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Brně, vykoná dohled,“ uvedl pro iROZHLAS.cz olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun s tím, že státní zastupitelství ke kroku přikročilo z vlastního rozhodnutí.

Server Lidovky.cz a další česká média přišly se zprávou, že policie celou kauzu odložila. Ruská strana totiž odmítla spolupracovat.

„Orgány Ruské federace odmítly splnit požadavky vznesené Českou republikou cestou mezinárodní právní pomoci, s odůvodněním, že by vyřízení české žádosti mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace, není možné získat potřebné informace, kterými disponuje ruská armáda a ruské tajné služby. Byly vyčerpány možnosti získat další důkazy v České republice,“ uvedli detektivové v odůvodnění. Proto museli od postavení pachatelů před český soud upustit.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kauza Vrbětice = slabomyslná protiruská propadanda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 26.07.2024 14:24:23
Myslím, že hodně lidí vidělo vystoupení vyššího důstojníka z krajského oddělení PČR. To bylo v TV odvysíláno dávno před výbuchem. Ten policista označil sklad Vrbětice za velmi špatně střežený prostor a eldorádo pro různé nekalé kšefty se zbraněmi a municí. PČR zasahovala a monitorovala dění. Takže, podvodné vyskladnění zbraní a munice potřebovali kšeftaři zakrýt. K tomu se nejlépe hodí sklady zlikvidovat výbuchem. Proč by na tento "úklid" sloužící k zakrytí podvodů, vykonaných ....... z českého podsvětí posílalo Rusko svoje agenty?! Mám pocit, že vládnoucí pětidemolice chce mermomocí dostat občany ČR na svoji úroveň. Prostě nadělat z lidí blbce. Například omíláním stupidních žvástů o ruských agentech ve Vrběticích.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…