Saúdové se s tím nepářou. Na sousedy prý střílejí smrtelný fosfor, dodaný z USA

20.09.2016 17:16 | Zprávy

Podle informací na sociálních sítích existuje důvodné podezření, že Saúdská Arábie používá proti obyvatelům Jemenu munici s bílým fosforem. Tu jí dodávají Spojené státy americké, podle kterých se však tato munice nemá používat proti lidem, pouze jako signální či kouřové clony. Informuje the Independent.

Saúdové se s tím nepářou. Na sousedy prý střílejí smrtelný fosfor, dodaný z USA
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Z videí a fotografií na sociálních sítích vyplývá, že jednotky Saúdské Arábie používají v bojích v Jemenu bílý fosfor. Tento vysoce zápalný materiál dostávají od svých spojenců z USA. Podle jejich regulací však nesmí dojít k použití fosforu proti lidem, což vyvolává velké obavy u mnoha lidskoprávních organizací.

„Když munice exploduje, vypustí bílý fosfor, který se okamžitě ve vzduchu vznítí a vytvoří hustý bílý dým. Když je použita vůči vojákům a civilistům, může zmrzačit či zabít tím, že se propálí až na kost.“

Není známé, jakým způsobem Saúdové fosforovou munici používají, beztak jsou již vystaveni velké kritice za to, že bezhlavě bombardují i civilní obyvatelstvo, a to již od počátku vojenského tažení proti jemenským rebelům v roce 2015.

Celý text zde.

USA potvrdily, že v minulosti dodávaly Saúdům bílý fosfor, odmítly však prozradit kolik a kdy naposledy. Takové informace údajně nelze na základě dostupných údajů dohledat.

„Spojené státy očekávají, že jakýkoliv příjemce vojenské pomoci bude tuto pomoc využívat v souladu s mezinárodním právem, na základě pravidel a podmínek jakéhokoliv jiného převodu či prodeje z USA,“ uvedl představitel ministerstva zahraničí, který promluvil pod podmínkou zachování anonymity.

Za funkční období Baracka Obamy USA odeslaly celkem 42 různých zbrojních zakázek do Saúdské Arábie v celkové hodnotě 115 miliard dolarů, což je více než za kterékoliv jiné vlády. Použití bílého fosforu není v rozporu s mezinárodním právem, má však přísná omezení, například nesmí k němu dojít v blízkosti civilního obyvatelstva. Jeho použití vůči nepříteli je také mnohdy odsuzováno, jelikož může mít brutální následky.

Saúdové nejsou jediní, kdo se uchýlil k použití bílého fosforu, v posledních 15 letech to například byly USA ve Falúdži v Iráku roku 2004 a také v Afghánistánu po dobu jejich vojenského nasazení. V roce 2009 použil bílý fosfor i Izrael, a to v obydlené oblasti pásma Gazy.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítězství Le Penové se nekoná. Levice ovládla volby

20:30 Vítězství Le Penové se nekoná. Levice ovládla volby

Nejvíce křesel ve druhém kole francouzských předčasných parlamentních voleb by podle předběžných prů…