Šéf Pirátů v rádiu: Jdeme do opozice. Ale třeba nějaké náměstky na ministerstva bychom panu Babišovi dodat mohli...

24.10.2017 17:39 | Zprávy

Moderátorka Marie Bastlová v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vyzpovídala předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Jak si představuje příští čtyři roky s dvaadvaceti Piráty ve sněmovně? Bartoš by rád viděl pirátské náměstky na ministerstvech, aniž by byl součástí vlády.

Šéf Pirátů v rádiu: Jdeme do opozice. Ale třeba nějaké náměstky na ministerstva bychom panu Babišovi dodat mohli...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

„My skončíme v opozici, protože to hnutí ANO je v tuto chvíli nereformovatelné,“ konstatoval Bartoš hned na úvod. To však straně nebrání umístit některé náměstky na ministerstva, protože i sám šéf hnutí ANO Andrej Babiš uznává, že Piráti jsou odborníky např. v oblasti e-governmentu. „Pokud někdo tvrdí, chci zavést e-government, tak by do toho pak neměl házet vidle,“ zaznělo z úst hosta. Znamenalo by to tedy, že Piráti jsou ochotni vyslovit tichou podporu vládě ANO? Podle Bartoše rozhodně ne. „Ta tzv. tichá podpora s tím není slučitelná,“ zdůraznil Bartoš.

Hnutí ANO podle jeho názoru není demokratické, a i pokud by Andrej Babiš odstoupil z pozice premiéra a řídil vládu tzv. ze zadních lavic. Stejně kdyby ji řídil, tak by se v nedemokratických rysech ANO nic nezměnilo.

Naproti tomu Piráti ukazují, že jsou transparentní stranou a jsou opravdu schopní kontrolovat některé procesy. Dokazují to např. prací na Magistrátu hl. města Prahy. Piráti chtějí fungovat konsenzuálně. Za tímto účelem mají sepsaný i svůj poslanecký kodex, který lze najít na internetu. V kodexu se mimo jiné říká, že by se „stranické špinavé prádlo“ nemělo prát na veřejnosti. Současně však Bartoš zdůraznil, že jakékoli rozpory uvnitř klubu se budou řešit diskusí a nějakou smírčí cestou. Jak se tomu mezi Piráty dělo dodnes.  

Zdá se mu předčasné tvrdit, že se nepodaří sestavit vládu. Podle jeho názoru se může obnovit např. koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Těch možností na sestavení vlády je ale ještě víc. „Tady už někteří z novinářů čtyři dny po volbách zmiňují předčasné volby, předčasné volby, ale podle mě je to předčasné,“ doplnil také Bartoš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Potraviny zdražují, máslo v superslevě za 60. Bylo moc teplo, vysvětlují znalci

20:21 Potraviny zdražují, máslo v superslevě za 60. Bylo moc teplo, vysvětlují znalci

Zdá se, že zpomalování růstu cen potravin už máme za sebou. Pryč jsou časy, kdy se dala čtvrtka másl…