Senátor Fischer lomí rukama nad slabou armádou

09.10.2024 19:35 | Monitoring

Stav zajištění obrany ČR podle předsedy senátního výboru pro obranu Pavla Fischera (za TOP 09) „není dobrý“. Máme málo vojáků, chybí munice, vojenská technika – a je potřeba „modernizovat infrastrukturu i pro jednotky NATO, které se přes naše území ve velkém přesouvají dále na východ“, sdělil Fischer na svém facebooku. Investice do obrany ve výši 2 % HDP označil za nedostačující.

Senátor Fischer lomí rukama nad slabou armádou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Fischer

„Vláda předkládá parlamentu informaci o stavu zajištění obrany státu každý rok. Z té letošní mi vychází, že stav naší obrany není dobrý,“ napsal senátor Fischer na svém facebooku. Poukázal na nízké početní stavy: „Máme málo vojáků, navzdory úsilí získávat nové síly. Trh práce nabízí uchazečům výhodnější podmínky, než poskytuje Armáda ČR,“ podotkl.

Podle zprávy ministerstva obrany bylo v Armádě ČR počátkem letošního roku 27.826 vojáků z povolání a 4266 členů aktivních záloh.

Zkritizoval zastaralost infrastruktury a nedostatečné zásoby. „Infrastruktura potřebuje modernizovat: budovy jsou zanedbané, a přitom potřebujeme moderní zázemí pro naše vojáky i pro jednotky NATO, které se přes naše území ve velkém přesouvají dále na východ. Zásoby jsou nedostatečné. Ve skladech chybí munice, střely, vojenská technika. V některých schopnostech máme vážné nedostatky,“ zmínil Fischer.

Naše armáda, podle jeho slov, řeší obrovský vnitřní dluh z minulých desetiletí. „Nabrali jsme zpoždění s výstavbou schopností, které jsme slíbili dodat. Kvůli těmto nedostatkům musí spojenci NATO převzít naše úkoly. Tím dále oslabujeme celkovou bojeschopnost spojenců. Je třeba, aby Česká republika tohle zpoždění dohnala. A je třeba, abychom odpovídajícím způsobem reagovali na další zhoršování bezpečnostního prostředí,“ upozornil. A že jedině věrohodná obranyschopnost může z naší strany zapůsobit jako odstrašení nepřítele. A že právě na odstrašení stojí celá síla NATO.

Dle jeho názoru bychom měli navýšit výdaje na obranu: „S ohledem na mimořádné dluhy z minulosti, na stav naší armády i na současné bezpečnostní výzvy musíme dělat mnohem víc. Jsem přesvědčen, že obranný rozpočet na úrovni 2 % HDP na to nestačí. Na zabezpečení obrany státu budeme muset v nejbližších letech vynaložit víc prostředků a mnohem větší úsilí,“ vyjádřil se Pavel Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Styděla bych se.“ Orbán dopálil Nerudovou, Fico zase Jiřího Pospíšila

20:20 „Styděla bych se.“ Orbán dopálil Nerudovou, Fico zase Jiřího Pospíšila

Europoslanec Jiří Pospíšil vzrušeně reagoval na výrok slovenského premiéra Roberta Fica, jenž ve své…