Silná slova. Od Václava Klause vyletěl proti Rusku tento text

24.02.2022 17:02

Zatímco večer exprezident Václav Klaus označoval postup Ruska za překvapivý a riskantní, po dnešní ruské invazi je šokován. Společně se svým institutem vojenský útok odsoudil. Vinu za současnou situaci nesou i ti, kdo mohli válce zabránit, ale neučinili tak.

Silná slova. Od Václava Klause vyletěl proti Rusku tento text
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Já jsem to upřímně nečekal, nemyslel jsem si, že Rusko a Putin ztratí nervy, ale že bude dál bojovat slovy a formulacemi,“ komentoval Klaus ještě ve středu večer postup Ruska na Ukrajině, které uznalo nezávislost dvou samozvaných republik, DLR a LLR, a následně vyslalo vojáky na Ukrajinu. Podle něj je postup překvapivý. Putin tak podle něj činí ze zoufalství, z toho důvodu akceptuje i tvrdé sankce.

Od čtvrtečního rána však Rusko pokračuje již v mohutné ofenzivě proti Ukrajině, která v zemi vyhlásila válečný stav. „Dnešní útok Ruska změnil svět,“ komentuje na svém webu nečekaně rychlý vývoj dějství Institut Václava Klause.

Ruskou vojenskou operaci na území Ukrajiny Klausův institut odsoudil: „Radikální zvrat, který nastal dnes ráno, nás nejen překvapil, ale i šokoval. Napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit,“ uvádí.

A vyjádřil velkou lítost, že nedošlo na mírové řešení: „Očekávali jsme rozumné chování Ruska, bohužel k němu nedošlo. Je nám smutno z lidského neštěstí, bolesti a utrpení, ke kterému dochází při násilném proniknutí ruské armády na ukrajinské území. Cítíme lítost nad tím, že nebyly využity všechny možnosti mírového řešení sporu, jehož je Ukrajina do značné míry jen tragickou obětí,“ dodává.

Odpovědnost nesou i ti, kdo mohli zabránit tomu, aby rusko-ukrajinská krize vyeskalovala do válečných rozměrů. „Stejně jako z Ruska nikdo nesejme jeho obrovský díl odpovědnosti za probíhající krveprolití, bude část odpovědnosti ležet i na každém, kdo mohl a snad ještě může přispět k okamžitému zastavení vojenských akcí,“ uzavírá kolektiv Institutu Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…