Šimečka má průšvih. Fico řádil na svolané tiskovce: A média nic. Bude odvolán

03.09.2024 17:21 | Monitoring

Slovenský premiér Robert Fico chce odvolat lídra opozičního hnutí a místopředsedu Národní rady SR Michala Šimečku. Důvodem má být zjištění auditu ministerstva spravedlnosti, že Šimečkova rodina prostřednictvím manipulací dostávala dotace v oblasti lidských práv. Již dříve vládní strana SNS obvinila Šimečku, že manipuloval dotace ve Fondu na podporu umění. Odvolání Šimečky by mělo proběhnout do týdne.

Šimečka má průšvih. Fico řádil na svolané tiskovce: A média nic. Bude odvolán
Foto: Facebook
Popisek: Robert Fico

Fico už před týdnem avizoval, že hodlá odvolat Šimečku z funkce místopředsedy slovenského parlamentu, protože jeho rodina prý byla „přisátá“ k dotacím skrze několik nadací. Podle Fica například Šimečkova nadace v průběhu let 2020–2024 ze všech veřejných zdrojů dostala celkem přes 676 tisíc eur, přičemž jen z gesce resortu kultury to bylo více než 363 tisíc a z resortu spravedlnosti 50 tisíc eur.

Další statisíce eur pak byly čerpány neziskovými organizacemi Šimečkovy družky, jeho matky nebo dalších rodinných příslušníků. Koaliční SNS, která má v gesci ministerstvo kultury, obvinila Šimečku z finančního napojení jeho rodiny prostřednictvím jejich společností na Fond na podporu umění.

Šimečka veškerá obvinění odmítá a zvažuje podání žaloby. Šimečka zároveň organizuje protivládní protesty a požaduje odvolání ministryně kultury Martiny Šimkovičové a ministra spravedlnosti Borise Suska. Podle Fica nejde o náhodný výběr, protože právě na dotačních titulech těchto ministerstev Šimečkovy nadace nejvíce „vydělávaly“.

Na dnešní tiskové konferenci slovenský premiér informoval o výsledcích auditu ministerstva spravedlnosti v oblasti udělování dotací v oblasti lidských práv. „Podle oficiálního auditu došlo v minulosti k machinacím právě v dotacích v oblasti lidských práv. Už jen tohle konstatování by mělo média dostat do pozoru a očekával bych, že se tomu bude věnovat přiměřená pozornost. Ale jelikož se tyto machinace týkaly rodiny předsedy Progresivního Slovenska pana Šimečky, jako vždycky se v médiích neobjevilo nic, bylo to absolutně ignorováno,“ uvedl Fico.

Uvedl dva příklady zneužívání dotací, které audit měl rozkrýt. „Bylo nalezeno 37 žádostí, které byly postoupeny do druhého kola schvalování, ačkoliv tyto žádosti nesplňovaly základní zákonná kritéria a mezi těmito žádostmi samozřejmě byla i žádost nadace pana Šimečky. A v ještě horším případě ředitel odboru sám sobě přidělil hodnocení konkrétního projektu a schválil dotaci pro občanské sdružení matky Michala Šimečky,“ informoval Fico.

„Toto jsou tak závažné věci, které ještě vystupňovaly náš cíl odvolat Šimečku z vedení Národní rady. Já to zopakuju, ve prospěch rodiny Šimečků se manipulovaly dotace na ministerstvu spravedlnosti v oblasti lidských práv. Šimečkova rodina byla doslova přisátá na dotační programy v posledních čtyřech letech,“ hřímal Fico.

„Já předpokládám, že audit bude brzy zveřejněný v plném rozsahu, my jsme zatím dostali jen první zprávu o těchto podvodech. My jsme se už ve vládní koalici dohodli, že poslanci strany Smer a SNS podepíší návrh na odvolání Michala Šimečky, tento návrh bude podán tento čtvrtek a bude zároveň podán návrh na mimořádnou schůzi, takže do sedmi dní se musí o tomto návrhu jednat na Národní radě,“ uvedl slovenský premiér.

Fico následně hovořil o tom, že respektuje právo lidí na shromažďování na protestních akcích. Ale jedním z důvodů odvolání Šimečky je i to, že Šimečka podle něj cíleně organizuje demonstrace proti ministrovi spravedlnosti a ministryni kultury. „To jsou totiž právě ty resorty, kde rodina Šimečků ztrácí svoje finanční zázemí. To nám přijde nehorázné, že někdo svolává demonstrace proti ministrům jen proto, že tito lidé dělají pořádek v dotačních titulech a zjistili, že se tam obrovské peníze manipulovaly do rodiny Šimečků,“ dodal Fico na tiskové konferenci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

U nás je přesně to samé , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 03.09.2024 17:35:19
prominentní rodinné klany, bojující za "demokracii" a přisáté na dotační penězovody či páchající dobro v dobře placených neziskovkách.. Bez masívního přísunu peněz by se jim celá ta slavná "liberálně-fašounská ideologie" totiž velice rychle rozpadla.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Noční můra v Hanušovicích. Deset minut a voda vzala vše

16:50 Noční můra v Hanušovicích. Deset minut a voda vzala vše

Lidé v Hanušovicích si prožili bleskovou vodní noční můru. Za bílého dne. Do města ležícího 17 km na…