Škoda až 100 miliard, hřímal Nacher. Bartošův problém v číslech

04.08.2024 15:25 | Monitoring

V nedělní Partii Plus na CNN Prima News bylo chvílemi pořádně dusno. Zástupci opozice a koalice se shodli na tom, že ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) má velké problémy s digitalizací stavebního řízení. Pak se poslanci Jan Jakob (TOP 09), Radim Fiala (SPD), Patrik Nacher (ANO) a Petr Letocha (STAN) začali tvrdě dohadovat mezi sebou. Radim Fiala vyčetl premiérovi Petru Fialovi (ODS), že nechává vysílat večerníčky pro dospělé v pravé poledne.

Škoda až 100 miliard, hřímal Nacher. Bartošův problém v číslech
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Hosté Partie Plus na CNN Prima News Patrik Nacher a Radim Fiala

Vládu a Poslaneckou sněmovnu čeká jednání o rozpočtu na příští rok. Rozpočtu, jehož kontury drží šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) pod pokličkou. Což se ani trochu nelíbí opozici. Vedle toho opoziční hnutí ANO a SPD ostře kritizují i proces digitalizace stavebního řízení. Pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš by měl podle nich rezignovat, protože systém stavebního řízení z pohledu opozice vylétl do povětří a v novém systému nic nefunguje, jak by mělo.

Koalice naproti tomu tvrdí, že o rozpočtu se musí napřed domluvit pět vládních stran mezi sebou a pak ho představí veřejnosti. A pokud jde o digitalizaci stavebního řízení, podle vlády šlo o náročný krok a ministr Bartoš by měl dostat čas na to, aby situaci napravil.

Nejen o podobě rozpočtu a o digitalizaci stavebního řízení se v pořadu Partie plus CNN Prima News přeli předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, předseda poslaneckého kubu SPD Radim Fiala, poslanec hnutí ANO Patrik Nacher a poslanec STAN Petr Letocha.

Úředníci si stěžují, že elektronické stavební řízení se nepovedlo, ale ministr Bartoš tvrdí, že jde o drobnější chyby, které se postupně daří vylaďovat.

Letocha má za to, že problém s digitalizací stavebního řízení tady existuje a je třeba ho řešit. Šéfpirátů Bartoš se prý dušoval, že systém bude fungovat, ale on nějak funguje, resp. měl by fungovat lépe.

„Ty upgrady, které odstranily nějaké chyby, tady jsou, ale už tam měly být v době toho spuštění. My očekáváme, že ten systém bude fungovat a že bude práci ulehčovat, a ne ztěžovat,“ poznamenal Letocha.

Radim Fiala nabídl zcela jiný pohled. Zdůraznil, že digitalizace stavebního řízení fakticky neprobíhá. „Fakticky neprobíhá velká část stavebních řízení a to poškodí ekonomiku jako celek. Tak, jak jsem někde řekl, že si myslím, že by měl ministr Bartoš rezignovat, tak za tím si stojím,“ zlobil se Fiala.

Jakob uznal, že problémy se stavebním řízením jsou důležité. „Neprobíhalo to testování a zaškolování, což není dobře,“ pravil Jakob. Ale že vzal na vědomí, že ministr Bartoš přijal za celý projekt zodpovědnost a snaží se sitaci napravit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mam podezřeni, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevodnař , 04.08.2024 17:05:58
že to zavinila Babišova vlada!!! Připravila uplně špatny podklady!! V opačnem připadě je ještě v zaloze Putin!! :-))))

|  11 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…