Slovenská demokracie v ohrožení? Šimečka a neziskovky, inspirace pro šílence se zbraní, slyšeli jsme

19.08.2024 21:33 | Komentář

V českých médiích se objevily úvahy některých komentátorů, že slovenský premiér Robert Fico zahájil ve své zemi normalizaci a ohrožuje tamní demokracii. Je na tom něco pravdy? ParlamentníListy.cz položily českým politikům anketní otázku.

Slovenská demokracie v ohrožení? Šimečka a neziskovky, inspirace pro šílence se zbraní, slyšeli jsme
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Fico oznamuje, že jeho vláda pokračuje v uplatňování zákazu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny

Ohrožení demokracie na Slovensku? Zatímco premiér Robert Fico varuje před dalšími atentáty na tamní politiky, které by podle něho mohly vyvolat akce a rétorika opozice, jiní z druhého tábora hovoří o tom, že Fico zahájil svého druhu normalizaci. 

Podle slovenských vládních představitelů je naopak kritika vlády z řady opozice daná tím, že dochází k odříznutí některých významných státních penězovodů, z nichž prý měli profitovat například lidé spojení s opozičním lídrem Martinem Šimečkou.

Do jaké míry lze říci, že je ohrožena slovenská demokracie? ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků v anketě.

„Není. To byla ohrožena demokracie v Polsku, potom v Maďarsku, teď zase na Slovensku, nakonec i u nás byla ohrožena demokracie, když vládl Babiš (a to je teda fakt a ne dezinformace!), teď je zase ohrožena demokracie v České televizi... Lidé bděte, ale neblázněte!!“ vyzývá senátor ODS Tomáš Jirsa.

Europoslankyně a lídryně koalice STAČILO! Kateřina Konečná reagovala stručně. „Nemyslím si, že by se v případě Slovenska mělo mluvit o nějakém ohrožení demokracie,“ uvedla.

„Dlouhodobě nekomentuji politickou situaci v jiných zemích a nebudu to měnit ani v tomto případě. Udělal bych výjimku jedině v případě, kdy by to ohrožovalo Českou republiku,“ konstatoval šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Možnost ohrožení slovenské demokracie vidí lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Pokud se přestávají vyšetřovat kauzy na pokyn politiků, kterých se to týká, tak k ohrožení demokracie určitě může dojít,“ myslí si.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …