Sněm Svobodných s Šichtařovou a Landou: Vláda ničí to, na čem je tato země postavena

20.10.2024 8:15 | Reportáž

Nejen lidovci pořádají o tomto víkendu svůj volební sjezd. Také Svobodní, strana dvou senátorů, si vybírají nové vedení. A rok před volbami také samozřejmě diskutují, s čím jít do voleb.

Sněm Svobodných s Šichtařovou a Landou: Vláda ničí to, na čem je tato země postavena
Foto: Archiv Svobodných
Popisek: Foto: Senátor Jaroslav Chalupský, předseda Svobodných Libor Vondráček a senátor Zdeněk Hraba

Strana s logem zeleného berana, kterou před patnácti lety zakládal Petr Mach, se primárně zaměřuje na minimalizaci role státu a přerozdělování peněz. Tato témata jsou dnes podle straníků stále velmi aktuální.

Předsednickou funkci obhajuje Libor Vondráček, který v čele strany stojí už od roku 2019. Druhým kandidátem je Dominik Hrubý.

Hlasování u Svobodných ale neprobíhá na sjezdu, ale online. Delegátům oba kandidáti představili své vize, kam by se strana měla ubírat. Členové strany mohou hlasovat po celý týden, nový předseda bude oznámen 27. října.

Dominik Hrubý by chtěl Svobodné zbavit jednak nálepky absolutních politických neumětelů, a také „autoritářského a národoveckého nánosu“. „Voliči musí Svobodné vnímat jako stranu klasických liberálů a zastánců příslušnosti České republiky k západní civilizaci. Nesmí pochybovat o tom, že Svobodní jsou pro materiální i vojenskou podporu blízké zemi napadené zrůdným agresorem, pro nekompromisní dekriminalizaci psychoaktivních látek, pro systémovou podporu obětí domácího násilí nebo proti legislativnímu nucení trans-osob do rizikového a ze zdravotního hlediska zcela zbytečného operačního zákroku,“ představil svou vizi svobody.

Současně Hrubý odmítl, aby Svobodní spolupracovali se stranami jako je Trikolora nebo SPD.

Podle Libora Vondráčka by se Svobodní naopak měli postavit sociálním inženýrům a elitářům. „Pokud chceme lidi inspirovat k touze po poznání a odvaze, kterými mohou své svobody bránit, musíme i my sami být odvážní. Musíme být připraveni, že budeme čelit nálepkám a nebudeme oblíbenci mainstreamových médií, a možná se tím ani nezalíbíme všem našim dosavadním kamarádům. Pokud budeme chtít Českou republiku skutečně svobodnou, prosperující a nezávislou, jistě se nás budou nepřátelé této vize pokoušet dehonestovat a zastrašovat, abychom své názory ohnuli,“ řekl obhajující předseda Svobodných.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

 

Libor Vondráček se domnívá, že drtivá většina straníků má jasno, co chtějí prosazovat. Mezi tématy, která by Svobodní měli zvednout před příštími volbami, je podle něj zejména zhoubná politika vlády, která „ničí to, na čem je tato země postavena“. Zejména se Svobodní musí postavit vůči plánům Green Dealu.

Na sněmu vystoupili i oba senátoři, kteří v horní parlamentní komoře reprezentují Svobodné. Zdeněk Hraba, který letos obhájil mandát v Benešově, zmínil důležité téma zachování české koruny, kterému se Svobodní v minulosti věnovali.

Mezi dalšími hosty vystoupila letošní senátní kandidátka Markéta Šichtařová, která stranu povzbudila: „Jednou bude jistě i u nás poptávka po někom jako je Javier Milei v Argentině. Zůstává jen otázkou, kdy ta doba přijde. My se proto nesmíme vzdávat myšlenek, které se už mnohokrát osvědčily.“

Šichtařová ve svém projevu také podpořila dosavadního předsedu Libora Vondráčka. „Je to v tuto chvíli jediný člověk v politice, kterému bych já věřila,“ řekla delegátům.

Zdravici sněmu poslal Daniel Landa. Ten připomněl, že letos v prosinci to bude 150 let od založení Národní strany svobodomyslné, která stála u základů naší samostatnosti a dala světu osobnosti jako byl Karel Kramář nebo Alois Rašín.

Proto je tak důležité, že je zde i dnes „svobodomyslná“ strana, která lidi vnímá jako svobodné občany.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo



Diskuse obsahuje 43 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Svobodní jako zastánci Ukrajiny,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesefer , 20.10.2024 9:53:15
to urychlí jejich pád do bezvýznamnosti. Strana, která kdysi měla aspoň zdravé názory, se nově profiluje euroatlanticky. Svobodní, euroatlantismus má ke svobodě hodně daleko . Pokud toto nedokážete rozkódovat, pak nemáte se svobodou nic společného. Ale alespoň vygenerujete propadlé hlasy na "prozápadní" straně. To bude vaše jediná zásluha.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Babiš o příští vládě: S ODS určitě ne

13:17 Babiš o příští vládě: S ODS určitě ne

Za necelý rok budou v ČR volby do Poslanecké sněmovny. Podle aktuálních průzkumů by je vyhrálo ANO. …