Souboj těžkých vah v ČT: Ta aplikace sleduje i to, komu volám, stěžoval si Michálek na účtenkovou loterii v mobilu. Babiš ale spustil o EET a přitom okřikoval Kalouska: Ať nelže a neskáče mi do řeči!

02.10.2017 22:33 | Zprávy

Finance byly tématem dnešní předvolební debaty ČT24, v níž se sešlo deset lídrů politických stran a hnutí. Hovořilo se tak nejenom o EET, účtenkové loterii, ale i o euru. Moderátorkou večera byla Daniela Písařovicová.

Souboj těžkých vah v ČT: Ta aplikace sleduje i to, komu volám, stěžoval si Michálek na účtenkovou loterii v mobilu. Babiš ale spustil o EET a přitom okřikoval Kalouska: Ať nelže a neskáče mi do řeči!
Foto: Vít Hassan
Popisek: Miroslav Kalousek

Prvním tématem, ke kterému se politici vyjádřili, byla účtenková loterie. „Tu aplikaci jsem si stáhl. Sleduje i to, komu volám,“ sdělil Jakub Michálek, lídr pražské kandidátky Pirátů. Tato funkce má být napravena, ale i to Michálkovi vadí, že byl předveden nedokonalý systém. Podle něj také aplikace nefunguje tak, jak má. „Je to příklad odfláknuté zakázky v oblasti informatiky,“ dodal. 

„Je to nepovedený produkt,“ řekl také lídr liberecké kandidátky Marek Pieter (STAN). Podle něj prostřednictvím tohoto nástroje dochází k další šikaně lidí. Obává se i sledování ze strany aplikace. Proti byl i Zbyněk Stanjura (ODS). „Správné by bylo zrušit EET. Vyžádat účtenku jsem měl možnost vždy,“ dodal. „Nemá cenu vylepšovat aplikaci, je třeba ji zrušit. Je to takový státní gambling,“ uvedl. 

„Je to revoluční projekt. Výběr určitě funguje. Dodavatel jen dobře nezvládl aplikaci a chyba byla opravena,“ hájil pak postup exministr financí Andrej Babiš (ANO). „KDU-ČSL tvrdí, že účtenková loterie je zbytečná. EET mělo zajistit férový trh. Zvyšovat teď tu hravost nebo ten gambling je zbytečné. Spíš se ptejme na naplnění cílů celého projektu,“ sdělil paradoxně Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Lidovci totiž sedí ve vládě, jež EET prosadila. 

Za zbytečný pak projekt EET určitě nepovažuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Není úplně fér, když se útočí na EET skrze účtenkovou loterii. Je nutné, aby se chyby odstranily,“ dodal. „Věřím, že se to zlepší. Je to podpůrný projekt EET,“ zmínil předseda vlády.

„Je to jen další herní prvek v našem průmyslu, nic, co by ovlivnilo výběr daní,“ sdělil komunistický poslanec Jiří Dolejš. Podle Radima Fialy (SPD) je EET jen přidělávání dalších povinností podnikatelům. „Pro EET jsme nehlasovali,“ řekl Fiala.

Jako další pak k EET hovořil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. A samozřejmě že nechyběla ani slova v jeho rétorice k EET a účtenkové loterii typická – hovořil o udávání. „Ale to přece nikoho neudáváte. Většina zemí v Evropě používá evidenci hotovostních plateb,“ oponoval Sobotka. „EET přinese do rozpočtu 18 miliard,“ obhajoval pak EET i Babiš. Moderátorka Daniela Písařovicová jej však přerušovala, že se hovoří o účtenkové loterii a že na EET přijde řada. Jenže to už začala vřava s předsedou topky Kalouskem. „Ať pan Kalousek nelže a neskáče mi do řeči,“ křičel stále Babiš.

Ke slovu se pak ale dostal i představitel Strany zelených. „Účtenkovka je jeden z projektů, který je po určitém času nutné vyhodnotit. Přínosy jsou v rovině přání,“ míní Jaromír Baxa (Zelení). 


ReproFoto: ČT24
 

Fiala by volal do Bruselu: Euro bez referenda nebude

Když se hovořilo o prioritách jednotlivých stran, Klaška například zmínil přijetí eura a investice do školství. Stanjura pak zkritizoval vládu za investiční pobídky. „Co křiví nejvíce podnikatelské prostředí? Dotační tituly. Ty jsou z principu nespravedlivé,“ rozčílil se Stanjura. 

Starostové a nezávislí podle Pietera umějí investovat. „Prioritou pro nás je zjednodušení a zefektivnění daňového systému.“ Také by zjednodušil byrokracii. „Nechceme ani to, abychom byli montovnami. Další velkou oblastí je zamezení úniku českého kapitálu do zahraničí,“ poznamenal Pieter. 

„SPD chce v první řadě zastavit růst státní správy. Dále chceme zajistit demografickou křivku. Chceme podpořit mladé pracující rodiny s dětmi. To, na co se dále chceme zaměřit, jsou bezpečnost, investice, vzdělání a výzkum. A v neposlední řadě bych zvedl telefon a zavolal do Bruselu, že euro bez referenda v Česku nebude,“ podotkl Fiala. 

Sobotka následně pochválil současnou vládu, Kalousek pro změnu hovořil o tom, že je nutné zde mít přátelské prostředí pro malé a střední podnikání. „Po těchto volbách uvidíme, zda nebudeme ustrašení zaměstnanci nějakého holdingu,“ řekl Kalousek, jenž je mimo jiné také pro rychlý pruh eurozóny.

„Za naší vlády se vybralo asi 647 miliard daní a odvodů. A příští rok budeme mít poprvé přebytek důchodového účtu,“ začal chválit současnou vládu Babiš.

Euro ano, či ne? 

Dalším tématem pak bylo přijetí eura. „Nedivte se českým občanům, kteří na euro neslyší. A i my nepovažujeme za nutné vyhlašovat nějaké termíny. Je potřeba, aby se eurozóna zmátořila, pak se o tom můžeme bavit. A to v každém případě referendem,“ řekl Dolejš jasně. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

13:58 Přemlouvání a strach. „Hlavně nejít s ANO.“ Kavárna se pustila do Skopečka

Jan Skopeček (ODS) stojí ve Středočeském kraji před zásadním rozhodnutím, zda vytvořit koalici s hnu…