Spor Černochové s Řehkou? Rusko může zneužít, varuje generál

28.06.2024 10:46 | Monitoring

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý volá po urovnání sporu mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. V rozhovoru pro Aktuálně.cz varoval, že by jejich neshoda mohla zneužít Ruská federace pro vlastní propagandu.

Spor Černochové s Řehkou? Rusko může zneužít, varuje generál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šedivý

Spor mezi ministryní a generálem se rozhořel poté, co mu zakázala založit oficiální profil náčelníka generálního štábu na síti X. Černochová mu to ale zakázala a vyzvala jej, aby komunikoval pouze přes oficiální účty. Nás resort má dvě platformy. Obrana Tweetuje a Armáda České republiky. A já prosím, ať pan náčelník komunikuje tam,“ řekla  v Partii ministryně k mediálním výstupům šéfa armády Řehky, který si založil vlastní oficiální účet na síti X.

Rozpory mezi ministryní Černochovu a generálem Řehkou však vyvolává i otázka, kdo odpovídá za řízení obrany země.

Zbytečné dohady hodnotí armádní generál Jiří Šedivý velmi negativně. „Politická a vojenská rovina se střetává, protože politika má na spoustu věcí jiné pohledy než armáda. Ale tohle vůbec nepatří na veřejnost, takové věci se musejí řešit v klidu a hlavně za zavřenými dveřmi. Pokud se situace dostane tak daleko jako v tomto případě, zpravidla odchází náčelník generálního štábu,“ komentuje situaci v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Věří, že Černochová a Řehka opět společnou cestu najdou: „Oba jsou to rozumní lidé. Ministryně i náčelník generálního štábu jsou sice silné osobnosti, u kterých se řešení hledá složitěji, ale oni se dohodnou. Když jsem byl ve funkci náčelníka generálního štábu, taky jsem si kolikrát myslel, že mám nesmiřitelné vztahy s nadřízenými politiky. Ale když jsme si to vyříkali, ukázalo se, že nám jde o stejnou věc, jen to říkáme jinak,“ pokračuje Šedivý.

Zdůraznil, že spor mezi ministryní a náčelníkem neprospívá obranyschopnosti Česka. „Rusové jsou toho sporu schopní využít. Analyzují všechno, co se u nás děje. Pokud toho nevyužijí teď, využijí toho později. Mohou toho zneužívat pro potřeby vlastní propagandy, že tady nejsou ujasněné vztahy mezi Ministerstvem obrany a armádou a že je tu narušená schopnost velení,“ dává za příklad.

Osobně se mu zdá konflikt poměrně hluboký, a i proto by měl podle Šedivého zakročit premiér a prezident. „Oni mohou sehrát roli, kterou zatím nesehráli. Mohou říct, že tu není něco v pořádku, je potřeba se o tom bavit a najít rozuzlení,“ uvedl Šedivý. Premiér Petr Fiala se s Černochovou a Řehkou ve čtvrtek 27. června setkal. „Každopádně vzájemné vztahy jsou nastavené v organizačním řádu Ministerstva obrany, jehož součástí je generální štáb. V tom má ministryně pravdu. Takže zjevně je potřeba, aby si společně ten řád prošli a upřesnili si jeho znění,“ navrhuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 55 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko nemusí dělat vůbec nic., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 28.06.2024 10:56:55
Tito dva se už znemožnili sami, stačí čekat, jaké hovadiny z nich zase vypadnou.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…