Stát pomůže sadařům. Nepojištěným. Lidem se to nelíbí

25.08.2024 6:50 | Monitoring

Nemalou vlnu kritiky zvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) svým oznámením, že vládní kabinet bude schvalovat podporu pro ovocnáře. Mnozí poukazují, že se ovocnáři měli proti těmto škodám pojistit a stát tu není od toho, aby pojišťovnu suploval. Připomínalo se také, že jsou potřebnější oblasti, kam by měla vláda směřovat peníze.

Stát pomůže sadařům. Nepojištěným. Lidem se to nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

Vláda bude příští týden schvalovat podporu pro ovocnáře zasažené mrazem, řekl ministr Výborný. Počítá téměř s půl miliardou. Žádosti bude Ministerstvo zemědělství sbírat v září, informovala Česká televize na sociální sítí X.

Příspěvek vyvolal velké pobouření. Mezi kritiky se zařadil člen vládní Pirátské strany Mikuláš Peksa, podle kterého se ovocnáři měli pojistit. „Prosím vás, ten stát, to je teď taky pojišťovna, protože se tyhle služby nedají dostat na trhu, že jo?“ rýpnul si do svých koaličních partnerů.

Podobný pohled na věc sdílel profesionální volební sázkař Michal Sirový, který je počínáním vlády znechucen. „Ovocnáři, kteří se mohli pojistit, ale nepojistili, protože jim pojistka přišla moc drahá, dostanou z eráru půl miliardy. Opravdu by mě zajímala důvodová zpráva, proč mají dostat více než čistou nulu. Aneb krásný příklad kapitalizace zisků a socializace ztrát. Strašný...,“ uvedl.

„Když jste se nepojistili, stejně vás vláda zaháže prachama... Tohle je parta strašných diletantů,“ glosoval stand-up komik Luděk Staněk dotace ovocnářům za škody mrazem.

Na to, že se ovocnáři mohli proti škodám způsobeným mrazem pojistit, upozornil i komentátor Kryštof Eckhardt. „Nešlo se na ten mráz připravit, popř. pojistit proti ztrátám?“ pozastavoval se nad tím, že se na pomoci ovocnářům má podílet stát.

Výborného upozornil, že vláda by své peníze měla dát skutečně potřebným: „Proč, pane ministře Výborný, nedat ty peníze např. na obědy zdarma pro děti, které si je nemohou dovolit? Nebo ty škody byly tak velké, že to jinak nešlo? Vinaři budou zvýhodněni 2x? Nejdřív 0 daní, teď podporou?“ tázal se Eckhardt.

„Haha, a jaký to byl problém o to zvednout peníze na nutný obhajoby a zmocněnce,“ reagovala na plánovanou podpor vlády ovocnářům advokátka Lucie Hrdá.

Ztráty ovocnářů na tržbách z mrazem zničené úrody by se měly vyšplhat na 1,3 miliardy korun. Kritické bude 1. pololetí příštího roku, kdy budou chybět tržby za jablka, řekl v červenci Českému rozhlasu předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Až existenčně může být podle něj ohroženo kolem 500 z 800 pěstitelských podniků. U jablek se čeká sklizeň pouhých 23 437 tun, což je v porovnání s pětiletým průměrem pokles 79 procent.

Stát připravuje pro ovocnáře program podpory, který jim bude kompenzovat část ztrát. Mělo by jít o spuštění programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který stát už v minulosti několikrát aktivoval. „Zatím nemáme informaci, kolik peněz bude do programu vloženo,“ řekl Ludvík. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že chce pro ovocnáře vyjednat podporu minimálně v řádu stovek milionů korun.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

7:35 Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dosta…