Stát si nepožádal o další miliony na švýcarském kontě

16.11.2011 7:44 | Zprávy

Česká republika nejspíš nedostane další peníze uložené v bankách ve Švýcarsku. Tamní policie vypátrala konto, kam vlivnému státnímu úředníkovi Tomáši Kadlecovi chodily peníze z trestné činnosti. Česko si ale nezažádalo o zajištění těchto peněz v přepočtu kolem 30 milionů korun. Informuje server Aktuálně.cz.

Stát si nepožádal o další miliony na švýcarském kontě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle státního zástupce Radima Daňhela nedostal soud žádné vyrozumění, aby byly výnosy z trestné činnosti zajištěny. Daňhel poslal Kadlece k soudu kvůli podezřelým transakcím v Čepru. Na účtu úředníka se objevila částka milion dolarů a další sumy v hodnotě desítek tisíc euro a dolarů.

O zablokování peněz se žádalo už před rokem

Minulý týden v úterý začalo druhé kolo procesu s Kadlecem. Státní zástupce Daňhel podal v soudní síni opakovanou žádost o zablokování peněz. Daňhel totiž žádal o zablokování peněz už minulý rok v září. Soudkyně Helena Králová, která má kauzu Kadlece na starost, nechtěla případ komentovat.

Švýcarské peníze, které stát může mít:
Kauza
Mostecká uhelná

„Podívejte, soud tu věc studuje a nemohu vám k tomu nyní nic říkat," odpověděla na dotazy serveru Aktuálně.cz.

Kadlec se peněz na účtu nejspíš zbavil

Kadlecům účet je ale s velkou pravděpodobností už prázdný. Server Aktuálně.cz to zjistil od zdroje obeznámeného s případem. Tomáš Kadlec ví o vyšetřování svého účtu od Švýcarů, kteří mají povinnost informovat majitele o lustrování jeho konta a žádají ho o vysvětlení původu peněz.

Stát v současnosti řeší podobný případ. Jedná se o 12 miliard korun zadržených při vyšetřování podezřelé privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

18:18 „Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

Daniel Vávra, herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu, se pro Parlame…