Tak vidíte! Levicový politik využil ruský útok na elektrárnu. Jádro nechce

04.03.2022 12:35 | Zprávy

Jaderná elektrárna v Záporoží dnes v noci čelila ruskému útoku. Požár dal silně pocítit, že jaderná havárie není realitě tak vzdálená, jak se doposud mohlo moderní civilizaci zdát. Na její obecné nebezpečí a ničivou sílu, ať už v rámci válečných konfliktů či jakýchkoli jiných příčin, aktuálně s pozdviženým výstražným ukazováčkem poukazuje na sociální síti Filip Hausknecht, spolupředseda hnutí Budoucnost.

Tak vidíte! Levicový politik využil ruský útok na elektrárnu. Jádro nechce
Foto: archiv FH
Popisek: Filip Hausknecht

Zdá se, že v rusko-ukrajinském válečném konfliktu se ruská strana nezdráhá použít cokoli. Svět je po dnešní noci doslova na nohou poté, co se objevily záběry hořící jaderné elektrárny v Záporoží po útoku ruských jednotek.

Hlavním předmětem diskusí jsou otázky, co může následovat a jak nedozírné důsledky by radiační havárie snesla na Ukrajinu, potažmo celou Evropu a v neposlední řadě na český stát.

Této ničivé síly bychom se však neměli obávat jen v době, kdy naše slovanské bratry zmítá válka. K tomuto zamyšlení na svém twitteru vybízí Filip Hausknecht.

„Najednou ta jaderná energie není zas tak bezpečná, co?“ vyzývá veřejnost k diskusi vzhledem k tomu, že pár hodin zpět hrozila jaderná havárie na Ukrajině. Ve svém tweetu ještě hashtagem naznačuje, že pro turbulentní vývoj dění bude zřejmě velmi aktuální „nová zelená dohoda“.

 

 

Přispěvatel do diskuse Ivo Hnízdil však kontroval: „Tak tohle ale není úplně fér argumentace. Nebezpečná je ta válka, ne?“ poznamenal.

Hausknecht jej ale promptně vyvedl z omylu: „Z historie víme, že válka nemusí být jedinou příčinou havárie,“ připomněl. Jedním takovým příkladem je Černobyl, město v Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny, kde se stala jaderná havárie v roce 1986. Šlo o jednu z nejhorších katastrof v historii způsobených pochybením ze strany člověka.

„Tak za situace, kdy Rusko disponuje tisícovkami jaderných hlavic, je to jistě silný argument proti jaderné energetice,“ přidal svůj názor do diskuse exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V souvislosti s eskalací konfliktu a ruskému plynu se ve čtvrtek Fialova vláda rozhodla učinit co nejdříve potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Ukrajinský diplomat Dmytro Kuleba varuje Rusko, že v případě jaderné havárie v Záporoží by následky byly až desetkrát horší, než po Černobylu. Ukrajinský prezident Zelenský po ostřelování jaderné elektrárny opět vyzval Evropu, aby se „urychleně probudila“. Upozornil, že pokud dojde k jejímu výbuchu, bude to znamenat „konec Evropy a její evakuaci“.

Záznam útoku zveřejnila napadená eletrárna na svém youtubovém kanále.

Rusové na jaderné bloky zaútočili kolem půlnoci. Při ostřelování zasáhly dva reaktory z celkových šesti. V důsledku toho vzplála cvičná budova v areálu elektrárny. Požár se podařilo dostat po kontrolu a uhasit, na místě musely zasahovat čtyři desítky lidí a desítka hasičských jednotek. Podle ředitele elektrárny je radiační bezpečnost zajištěna.

Nad ránem ruské armádní jednotky jadernou elektrárnu v Záporoží dobyli, informovala o tom ruská verze BBC s odvoláním na ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…