Takže dusík a kyslík, ne CO2. Německá studie o globálním oteplování

08.10.2024 10:36 | Monitoring

Chemici Helmut Ullmann a Martin Bülow z Leibniz-Sozietät der Wissenschaften zu Berlin zveřejnili studii, která zpochybňuje tradiční názor na skleníkový efekt. Autoři studie argumentují, že skleníkový efekt není způsoben pouze CO2 a dalšími známými skleníkovými plyny, ale že většina oteplování může být připisována chování dusíku a kyslíku. Zároveň varují před nebezpečím extrapolace malých datových vzorků do předpovědí katastrofických scénářů, které by mohly vést k ideologickým změnám v lidské společnosti.

Takže dusík a kyslík, ne CO2. Německá studie o globálním oteplování
Foto: canon.cz
Popisek: Západ slunce, ilustrační foto.

V porovnání s hlavními složkami atmosféry mají tříatomové skleníkové plyny (vodní pára, CO2 a metan) jen mírně vyšší molární tepelné kapacity. To znamená, že příspěvek CO2 a metanu k ukládání tepla je vzhledem k jejich nízké koncentraci považován za zanedbatelný.

„Příspěvek oxidu uhličitého a metanu k ukládání tepla je vzhledem k jejich nízké koncentraci zanedbatelný. Pouze vodní pára se díky své vyšší koncentraci a energii přeměny významně podílí na ukládání tepla v atmosféře,“ stojí ve studii.

Studie uvádí, že v minulosti, během milionů let, byly průměrné globální teploty mnohem vyšší než dnes (až přes 20 °C) a hladiny CO2 v atmosféře dosahovaly hodnot několik tisíc Vppm (částic na milion). Tyto vysoké úrovně CO2 byly spojeny s obdobím intenzivního rozvoje nových druhů života.

Od poloviny 19. století došlo k nárůstu koncentrace CO2 z přibližně 280 Vppm na 420 Vppm a k nárůstu průměrné globální teploty o přibližně 1,2 °C. Tento nárůst teploty je často spojován s průmyslovým rozvojem a používáním fosilních paliv, což vedlo k větším emisím CO2.

„Současný výzkum klimatu je silně orientován na empirický vztah mezi obsahem oxidu uhličitého v atmosféře a globální průměrnou teplotou,“ připouští studie, v níž jsou vyjádřeny obavy ohledně toho, zda je zvyšování teploty způsobeno rostoucím obsahem CO2, nebo zda vyšší teploty vedou k uvolňování CO2 z oceánů, kde je CO2 obvykle v mnohem vyšší koncentraci než v atmosféře.

„Otázka zůstává otevřená: Je příčinou zvyšování teploty rostoucí obsah CO2 v atmosféře, nebo zvýšená teplota způsobuje uvolňování CO2 z mořské vody, jejíž obsah CO2 je podle odhadů mnohem vyšší než v atmosféře?“ ptají se autoři studie a upozorňují, že měření CO2 ukazují, že 96–97 % nárůstu CO2 je přírodního původu, zatímco pouze 3–4 % lze připsat lidské činnosti.

Studie naznačuje, že sluneční a pozemské záření se nemusí vyrovnávat v krátkých časových obdobích, a že je třeba brát v úvahu dočasné změny klimatu v delších časových horizontech. „Je třeba počítat s dočasnými změnami klimatu v delších časových obdobích v různých oblastech, včetně těch, které mají pro ekosféru značné stresové faktory,“ uvádí studie.

Zároveň existují pochybnosti o přesnosti údajů o průměrné teplotě, zejména kvůli počtu měřicích stanic, které jsou více koncentrovány v městských oblastech, což může zkreslovat výsledky.

Autoři tak zdůrazňují, že počasí a klima jsou chaotické procesy, které nelze přesně předvídat kvůli mnoha vzájemně se ovlivňujícím faktorům a upozorňují na nebezpečí extrapolace malého množství údajů, jako je závislost teploty na CO2, k předpovědím katastrof a „bodů zvratu“ v klimatu.

„Pokud se po extrapolaci malého množství údajů, jako je závislost teploty na CO2 a empirické hodnoty potenciálu globálního oteplování i radiačního působení, předpovídají klimatické katastrofy a tzv. body zvratu na sto let, otevírají se dveře pro vznik ideologií, které by mohly vést k obrovským proměnám dosavadního lidského života,“ uvádějí autoři v závěru studie.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 20 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Ústava je překážka. Teď se nám těžko vládne.“ Demokraté se odhalují víc a víc

14:05 „Ústava je překážka. Teď se nám těžko vládne.“ Demokraté se odhalují víc a víc

V poslední době se množí případy, kdy politici z americké Demokratické strany otevřeně volají po ome…