Tam by je stříleli. Člen ODS žádá po Václaváku tvrdé zákroky

05.09.2022 8:14 | Analýza

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí, kde se podle mnohých pozorovatelů sešlo daleko víc lidí, než 70 tisíc, které uvádějí média, nenechává v klidu ani odpůrce této akce a obhájce vlády Petra Fialy (ODS). Řeč je třeba o střelbě do demonstrantů, odsuzování atentátu na Heydricha, či porovnání plného Václaváku se shromážděním na podporu Třetí říše.

Tam by je stříleli. Člen ODS žádá po Václaváku tvrdé zákroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

Známý politický komentátor Alexander Mitrofanov na svém twitteru neváhal porovnat sobotní protivládní demonstraci se shromážděním z období 2. světové války, když v den konání zmíněné demonstrace zveřejnil fotografii plného Václavského náměstí s komentářem „3. července 1942 slibovalo na Václavském náměstí věrnost Třetí říši mnohem víc Čechů.“

 

Aby bylo jasné, jak se na demonstrující dívá, dodal v dalším tweetu ještě větu:

„Kdyby tento dav získal moc, dostanete na výběr 3 možnosti: 1. Jít do jeho služeb. 2. Emigrovat. 3. Nechat se zlikvidovat.“

 

Nebyl ale sám, komu řádně svolaná demonstrace dělala vrásky na čele. Přidal se k němu třeba i známý jezdec trabantem a veřejný aktivista Dan Pribáň. I ten použil pro svůj komentář k protivládní demonstraci příměr z dob nacistického Německa. Tentokrát neváhal napsat, že lidé, kteří přišli v sobotu na Václavák by protestovali i proti atentátu na Heydricha.

 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

„Lidé, kteří se dnes sešli na Václaváku, by protestovali proti likvidaci Heydricha, protože jim následné kroky nepřátelského státu vůči naší zemi komplikovaly život a dožadovali by se spolupráce s nacisty a klidu na práci.“

Ani on nezapomněl přidat ještě další komentáře, kde označil demonstranty mimo jiné za kolaboranty a šmejdy a pro jejich setkání našel místo pojmu demonstrace slovo dementstrace.

„Nemohla by být veřejná setkání dezinformátorů, lhářů, frustrátů, kolaborantů a dalších šmejdů označována jako ‚dementstrace‘, čímž by došlo k významovému oddělení od ‚demonstrace‘?“

 

Stranou nezůstal ani člen ODS a kandidát do komunálních voleb v obvodu Brno-sever Bronislav Šimoník. Ten podle asistenta poslance Jaroslava Foldyny (SPD) Waltera Krafta umístil na sociální sítě text, ve kterém nazval demonstranty lůzou.

„Pokud si budeme před lůzou, co se dnes představila v Praze, ustupovat a podělávat se z ní, tak se můžeme rovnou na nějakou svobodu a demokracii vykašlat,“ napsal a vyjádřil tak svoji představu o demokracii.

 

„Pokud budeme tak, jak to činí některé mediální mrdky, pořád hledat paralely s komunistickým režimem a furt strkat hlavu do zadku, mají to zmrdi z dnešního Václaváku vyhráno,“ přidal ještě.

„Ve standardních demokraciích se stát s tímto dobytkem nikde nemazlí. Ve Francii klidně žluté vesty rozeženou třeba i střelbou. V Británii se Thatcherová s IRA taky nemazlila,“ nazval dále demonstranty dobytkem a poukázal na vhodné řešení střelbou.

„Každá demokracie je tak pevná, jak si dokáže poradit se zmrdy, jako byli dnes na Václaváku,“ zakončil svůj apel občanský demokrat.

Těm, kteří si mysleli, že o demonstraci neinformuje dostatečně ani Česká televize a porovnávali její zpravodajství z podobných demonstrací, které ale pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii, kdy ČT informovala takřka v přímém přenosu v živých vstupech a ve speciálním studiu, zřejmě nabídli vysvětlení také redaktor a moderátor pořadu reportéři ČT Marek Wollner. Ten na svůj twitter umístil v souvislosti se sobotní demonstrací citát Gustava Le Bona.

„Davy nikdy nežízní po pravdě, odvracejí se od skutečností, které se jim nelíbí, a zbožňují raději klam, když je oslňuje. Kdo v nich umí vzbudit iluze, ovládne je velmi snadno; kdo se je snaží iluzí zbavit, stane se vždy jejich obětí.“

 

Na něj ale reagoval bývalý člen Pirátů Ondřej Dostál s tím, že některé projevy investigativy ČT jsou zcela důvodně kritizované Radou ČT a vyzval Wollnera k vyváženosti.

„Takže více vyváženosti bych prosil. Až budete soukromou osobou, můžete si psát co chcete.“

Ten ale reagoval zmínkou o nevhodné kritice mladších vůči starším a konstatováním o „umírání na barikádách“.

„Tak naposledy. Nerad bych se dožil doby, kdy mi budou generačně mladší ‚obhájci svobody‘ zakazovat citace klasiků. Proto jsem ‚na barikádách neumíral‘,“ napsal Wollner.

 

Dostál si ale stál za svým.

„Citát o ‚davu‘ je sice hezký, ale v kontextu probíhající diskuse, mírně řečeno, poněkud nevyvážený. Jste jen o 12 let starší, to není rozdíl generace. A ‚na barikády‘ se posledně šlo i za svobodu slova a názorovou pluralitu. Ne za dichotomii ‚hloupý dav – moudří vůdci‘,“ uzavřel Dostál.

Dodejme, že podpis Marka Wollnera lze nalézt i pod výzvou k rezignaci, kterou zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii a kterou vyzýval k rezignaci minulou vládu, proti které svolával podobné demonstrace, jako byla ta sobotní na Václavském náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…