Technologie z Pardubic pronikla až na ropnou plošinu

12.03.2024 10:35 | Tisková zpráva

Jen málokterá česká technologie se může pochlubit tím, že pomáhá chránit bezpečí lidí takřka ve všech koutech světa a že to, co vymysleli a vyrobili experti z Pardubic, má dodnes své nezastupitelné poslání také na řadě míst, která se vyznačují třeba klimatickými extrémy. Řeč je o společnosti ERA, která se více než třicet let věnuje vývoji a výrobě technologií, které slouží k řízení letového provozu a detekci sledování cílů. A u příležitostí svého výročí dokonce nechala nahlédnout pod pokličku toho, pod čím jsou experti z Pardubic po celém světě podepsáni.

Technologie z Pardubic pronikla až na ropnou plošinu
Foto: ERA
Popisek: Ropná plošina

„Nejednou se o nás říkalo, že ERA je skvělá cestovka… Aby taky ne, vždyť naše technologie lze nalézt na většině světových letišť, pokrýváme vzdušný prostor nad celými státy a naše obranné systémy pracují v armádách Severoatlantické aliance i mimo ni,“ uvedla Lenka Stejskalová Reichová, tisková mluvčí společnosti ERA, která navazuje na téměř sedmdesátiletou tradici pardubické Tesly a dnes dodává do téměř 70 zemí po celém světě. 
 
Podle jejích slov se tak může společnost pyšnit hned několika rekordy a extrémy. „Instalovali jsme naše technologie na Fidži i Azorských ostrovech, kde je největší vlhko. Nejstarší instalace si držíme doma, a to v Praze a Ostravě. Největší počet našich stanic najdete v Madridu a v Kuala Lumpur. V Nepálu a Bhútánu jsou nejvýše položené stanice. Nejekologičtější instalace jsou na Novém Zélandu. V ohrožení zemětřesením jsou naše technologie v Japonsku, Singapuru a Indonésii. Extrémní horko musejí vydržet naše instalace v Indii, Nigérii, Austrálii a na Srí Lance. Naopak extrémním mrazům jsou vystaveny technologie na Novém Zélandu, v Kyrgyzstánu a v Gruzii. Skoro neustále v mlze najdete naše systémy v Londýně a v Amsterdamu,“ přidává podrobný výčet exotických destinací tisková mluvčí na sociální síti. 
 
Technologie z Pardubic se však instalovala také na ropnou plošinu v Severním moři. Pro tento účel musela společnost ERA speciálně vyškolit své servisní techniky, kteří absolvovali přípravný a náročný několikadenní trénink, který se skládal z různých oblastí. „Nejzajímavější byl asi nácvik úniku z havarovaného vrtulníku jak na souši, tak na vodě, který probíhal pod dohledem potápěčů a zkušených instruktorů. Naši technici si vyzkoušeli různé simulace potopení v bazénu a následný únik dle typu nehody, např. i havárii vrtulníku hlavou dolů, kde byla mnohem horší orientace pod vodou,“ vzpomíná Lenka Stejskalová Reichová
 
Další zajímavou oblastí byl trénink úniku z plošiny při havárii a orientace v zakouřeném prostoru. „Tento nácvik byl simulovaný únikem z budovy, ve které naši technici nikdy nebyli, a navíc měli nasazené i neprůhledné brýle. Následně trénovali evakuaci člunem, skoky z plošiny do volného moře a únik speciálními prostředky, které jsou k tomu na plošinách určeny,“ dodala mluvčí s tím, že tento trénink uzavíralo cvičení, které mělo všechny připravit k přežití na volném moři.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…