Klára Kocmanová vytáhla do boje za méně masa ve školních jídelnách. Je přesvědčena, že žáci a studenti opravdu nepotřebují maso každý den.
„Uho a hovězí plátek, uzený bok, guláš, vepřové na kmíně. Again and again. Opravdu je to nutné? Za mě fakt ne. Menu školních jídelen si zaslouží refresh. Na základkách a středních se totiž pořád vaří podle tzv. spotřebního koše schváleného před více než 20 lety. Ten zavádí např. povinné počty gramů masa a mléka, které musejí jídla obsahovat. To v praxi brání nabízení jídel rostlinných,“ napsala Kocmanová na facebooku.
Posléze varovala před nadměrnou konzumací masa, která může způsobovat různé zdravotní problémy. Je přesvědčena, že sami studenti by uvítali, kdyby si mohli vedle jídel s masem vybírat i mezi jídly bez masa.
„Podporuji, aby se místo spotřebního koše stanovily nutriční hodnoty, které by měla jídla obsahovat. A to bez ohledu na to, jestli budou získány z masa, tofu nebo brokolice. Je skvělé, že několik ministerstev teď na reformě školního stravování pracuje,“ ocenila.
Celá věc má podle ní ještě jeden rozměr.
„Navíc má živočišná produkce značně negativní dopady na životní prostředí. A to vůbec nemluvím o šílených životních podmínkách zvířat ve velkochovech,“ podotkla.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp