To vy zbrojíte. Kreml zveřejnil, co Putin řekl Bidenovi. Čtěte celé

08.12.2021 12:32

Putin zdůraznil, že není namístě přenášet odpovědnost na Rusko, protože je to právě NATO, kdo podniká nebezpečné pokusy, jak si podmanit ukrajinské území, a hromadí vojenský potenciál u ruských hranic. I tak informuje Kreml o průběhu videocallu mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a prezidentem USA Joem Bidenem. Pro ParlamentníListy.cz celé sdělení přeložil historik a publicista Josef Skála.

To vy zbrojíte. Kreml zveřejnil, co Putin řekl Bidenovi. Čtěte celé
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Vladimír Putin a Joe Biden při telekonferenci

Rozhovor V. Putina a J. Bidena proběhl cestou videokonference. Zaměřil se krom jiného na otázky spojené s realizací závěrů červnového rusko-amerického summitu v Ženevě. „Duch Ženevy“ je potřeba zachovat v přístupu k otázkám dvoustranných vztahů, k ujednáním, dosaženým na vrcholné úrovni, i jiným problémům ve vztazích mezi Ruskem a USA.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Prezidenti si v daném kontextu připomněli spojenectví svých zemí v letech Druhé světové války. Zdůraznili, že tehdejší oběti nesmí upadnout v zapomnění a samotné spojenectví musí být příkladem proto, jak rozvíjet vzájemné kontakty a spolupráci v dnešních podmínkách.

Sdělení Kremlu ZDE

Rozhovor se zaměřil především na problematiku, spojenou s vnitroukrajinskou krizí a nedostatečným naplňováním Minských dohod z roku 2015 coby základu mírového urovnání, nemajícího alternativu. Prezident Ruska ilustroval konkrétními příklady destruktivní linii Kyjeva, zaměřenou na totální demontáž dohod a ujednání, dosažených v „normandském formátu“. Vyjádřil vážné znepokojení nad provokačními akcemi Kyjevu proti Donbasu.

Naproti tomu Joseph Biden akcentoval domnělou „hrozbu“, spojenou s redislokací ruských vojsk poblíž ukrajinských hranic a zmínil sankční kroky, jež by USA a jejich spojenci byli připraveni uplatnit v případě další eskalace situace.

Vladimír Putin obratem zdůraznil, že není namístě přenášet odpovědnost na Rusko, protože je to právě NATO, kdo podniká nebezpečné pokusy, jak si podmanit ukrajinské území, a hromadí vojenský potenciál u ruských hranic. Proto je tolik v ruském zájmu obdržet spolehlivé, právně zakotvené garance, že se NATO nebude rozšiřovat východním směrem, a ve státech, sousedících s Ruskem, nebudou rozmísťovány úderné zbraňové systémy útočné povahy. Oba lídři se dohodli uložit svým představitelům, aby k těmto senzitivním otázkám rozvinuli meritorní konzultace.

Debata o informační bezpečnosti podtrhla důležitý význam aktivního dialogu obou stran na dané téma. Strany jsou i nadále připraveny k praktické součinnosti v boji proti kybernetické kriminalitě v trestně-procesní a operativně-technickém směru.

Posouzena byla rovněž situace kolem společného akčního plánu k otázce íránského jaderného programu. Prezident RF zdůraznil nezbytnost jeho všestranného plnění v původně sjednaném rámci. Oba lídři vyjádřili naději, že vídeňské rozhovory k dané otázce počínaje koncem listopadu proběhnou v konstruktivním duchu a umožní dosáhnout řešení, přijatelných pro všechny zúčastněné strany.

Pokud jde o stav vzájemných vztahů, bylo konstatováno, že je i nadále neuspokojivý. Důsledkem jsou i těžkosti, které zažívají „osekaná“ diplomatická zastoupení obou zemí.

Vladimír Putin zdůraznil, že je způsobil kurz amerických úřadů, které začaly před pěti lety uplatňovat masivní restrikce, zákazy a masové výpovědi ruských diplomatů, což si vyžádalo zrcadlovou reakci. Z ruské strany padl návrh zrušit všechny restrikce činnosti diplomatických zastoupení, což by mohlo přispět i k normalizaci jiných aspektů dvoustranných vztahů.

Rusko a USA, vzhledem ke své mimořádné odpovědnosti za mír a bezpečnost, by měly i nadále rozvíjet dialog a nezbytné kontakty.

Celkový charakter rozhovoru byl otevřený a věcný.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…