Továrna v Berlíně lehla popelem. Útočil Putin, nebo krajní levice? Scholz dostal tip

23.06.2024 12:47 | Zprávy

Na začátku května v Německu vzplála berlínská hala společnosti Diehl Metal Applications. Společnost produkuje mimo jiné systémy protivzdušné obrany Iris-T, které Německo posílá na Ukrajinu. Server nejčtenějšího německého listu Bild si proto položil otázku, zda vlastně požár v hale nebyl válečným aktem, který by mělo na svědomí Rusko. A o pár týdnů později tentýž deník Bild napsal, že kancléř Olaf Scholz dostal ve spojitosti s touto kauzou k dispozici citlivé informace.

Továrna v Berlíně lehla popelem. Útočil Putin, nebo krajní levice? Scholz dostal tip
Foto: Repro YouTube
Popisek: Požár továrny Diehl v Berlíně

Na začátku května proletěla Německem zpráva, že v Berlíně vzplála hala společnosti Diehl Metal Applications. Server deníku Bild napsal, že vyhořela všechna čtyři patra budovy a objekt se částečně zřítil. A již tehdy se vyrojily spekulace, zda nemohlo jít o ruskou sabotáž. 

O pár týdnů později server deníku Bild v článku nazvaném „Požár ve zbrojovce“ naznačil, že německý kancléř Olaf Scholz a jeho kolegové z kabinetu mohli leccos tušit.

„Podle deníku Bild dostala německá vláda vysoce výbušný tip na útok kremelského diktátora Vladimira Putina v Berlíně,“ uvedl server listu.

„V Berlíně hoří společnost, která vyrábí zbraně i pro Ukrajinu. Téměř ve stejné době se objevuje tajný dokument NATO, který varuje před ruskými sabotážemi, útoky a kybernetickými útoky. Shoda okolností? Nebo je zde souvislost? Příčina požáru je stále nejasná,“ uvedl server deníku již na počátku května s tím, že i norská tajná služba na jaře rozbila síť, která připravovala sabotážní útoky na území EU. Ale podle německého listu nelze vyloučit ani možnost, že halu zbrojní firmy zapálili levicoví extremisté. „Stejně jako útok na zahradní domek šéfa společnosti Rheinmetall Armina Pappergera,“ podotkl Bild.

Ale pokud jde o halu zbrojní firmy, Bild připouští, že se možná nikdy nepodaří příčinu požáru nade vší pochybnost objasnit. Nepodaří se prokázat, zda šlo o ruskou sabotáž.

 

 

Na možnost sabotáže upozorňoval i Igor Suško, miliardář narozený na Ukrajině, ale dnes žijící v USA. Ale u něj je třeba mít na paměti, že šířil i informace o blížícím se jaderném úderu, k němuž nakonec nedošlo.

„Nejdivočejší série tweetů o jaderné válce přišla od proukrajinského účtu Igora Suška, který rozvinul dlouhé vlákno o nakládání jaderných zbraní na strategické bombardéry TU-22M,“ napsal k tématu server Vice.com v kětnu 2023.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vyloučit nemůžeme nic..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 23.06.2024 13:03:23
Potvrdit zrovna tak... A v takových případech platí vina Ruska..

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zrušte rodinu, je neefektivní, máme čísla.“ Levičákům přišla odpověď

4:44 „Zrušte rodinu, je neefektivní, máme čísla.“ Levičákům přišla odpověď

Nick Srnicek je levicový myslitel, stejně jako jeho družka Helen Hester. Oba zavrhují koncept tradič…