Tresty za „podporu terorismu“? Nejčastěji soudy dávají podmínky, hlásí ČT

12.09.2024 9:43 | Monitoring

Třiašedesátiletý Josef Voborník se ocitl před soudem. Státní zástupce mu kladl za vinu, že v internetových diskusích vyzýval ke střelbě do členů vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Česká televize upozornila, že dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let. Voborník byl odsouzen za podporu terorismu a v kontrastu s jeho kauzou je případ Tomáše Čermáka, který byl za výzvy k násilí odsouzen na 5,5 roku natvrdo.

Tresty za „podporu terorismu“? Nejčastěji soudy dávají podmínky, hlásí ČT
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Josef Voborník je muž, který na internetu volal po provedení útoků na infrastrukturu českého státu a po střelbě do českých politiků. Soud mu za to uložil tříletou podmínku. K výzvám ke střelbě do politiků se přiznal prakticky hned, jak si na něj policie posvítila.

Česká televize upozornila, že za podporu a propagaci terorismu mu hrozilo až patnáctileté vězení, soud Voborníkovi ale uložil trest pod spodní hranicí trestní sazby. Trest pobytu ve vězení natvrdo dostali jen 2 lidé za celou dobu, co je příslušný zákon zakotven v právním řádu ČR.

„V praxi to soudy řeší tak, že ukládají trest mimořádně snížený pod zákonnou sazbu,“ popsal mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. „Takové řešení ale nepovažujeme za systémové. A je podle nás principiálně nesprávné,“ dodal.

Tomáš Čermák je jedním z lidí, kteří dostali za výzvy k násilí vůči veřejným činitelům trest odnětí svobody natvrdo, konkrétně na 5,5 roku. Čermák vyzýval své spoluobčany, aby zabránili přijetí tzv. pandemického zákona „jakýmikoliv prostředky“.

„Obžalovaný vybízel k organizovanému násilí vůči orgánům veřejné moci, konkrétně šlo o Senát, aby nebyla přijata novela pandemického zákona. Pan Čermák je první osoba, která byla odsouzena za podněcování k teroristickému útoku,“ uvedl po jednání soudu státní zástupce Martin Bílý pro server iDNES.cz

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč nebyli potrestáni všichni ti co schvalovali atentát na FICA , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 12.09.2024 11:44:46
To bylo co ?? Nic ?

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Víme, kdo byl Havel.“ Ficův muž zasadil další ránu

20:15 „Víme, kdo byl Havel.“ Ficův muž zasadil další ránu

Poslanci slovenského parlamentu v úterý v tajném hlasování odvolali z postu místopředsedy Národní ra…