Třetí atentát na Trumpa? Asi ne

14.10.2024 7:28 | Zprávy

Americké volby se blíží, Donald Trump nadále cestuje po Spojených státech a setkává se s voliči. To už se mu jednou stalo málem osudným. Nyní byl zadržen další ozbrojený muž v okolí setkání s Trumpem a místní šerif tvrdí, že možná zabránil třetímu atentátu. Nicméně podle FBI a tajné služby nebyl Trump v ohrožení. A i když se u dotyčného našly zbraně a falešné dokumenty, nevypadá to, že by se jednalo o člověka, který by chtěl Trumpovi ublížit.

Třetí atentát na Trumpa? Asi ne
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Donald Trump na shromáždění ve Wisconsinu (28.9.2024)

Během Trumpova sobotního setkání s voliči v údolí Coachella byl místními policejními složkami zadržen ozbrojený muž. Dle deníku New York Post i dalších médií měl u sebe zbraň, dále falešný novinářský průkaz a také falešný VIP certifikát. Podezřelý se jmenuje Vem Miller, je mu 49 let a je z Las Vegas. Byl zadržen na policejním stanovišti přibližně 800 metrů od vchodu.

Policie prý Millera zadržela, když se chtěl dostat na setkání s falešným novinářským průkazem a když si všimli, že jeho auto není zaregistrováno. Po prohlídce vozu byla nalezena hromádka falešných pasů a řidičských průkazů, brokovnice, nabitá pistole a vysokokapacitní zásobník. Právě kvůli těmto prohřeškům byl Vem Miller zatčen, nicméně byl pak propuštěn na kauci 5 000 dolarů (cca 116 000 Kč).

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
0%
hlasovalo: 17624 lidí
Šerif Chad Bianco tvrdí, že jeho policejní oddělení zmařilo třetí pokus o atentát na Trumpa. V tomto názoru je zřejmě osamocen. Tajná služba, která kandidáta na prezidenta chrání, podle zdrojů New York Postu, nepovažuje za pravděpodobné, že by Miller chtěl Trumpa zabít a ani FBI incident takto nevyšetřuje. Miller totiž patří do krajně pravicové protivládní skupiny, takže zbraně měl zřejmě k sebeobraně.

Tajná služba se následně vyjádřila, že Trump na setkání nebyl ohrožen. „Tajná služba USA vyhodnotila, že incident neměl dopad na ochranné operace a bývalému prezidentovi Trumpovi nehrozilo žádné nebezpečí,“ uvedla společně s FBI. Organizace dodaly, že incident je dále prošetřován. Miller si vyžádal právníka a dle NYP řekl, že to, že je atentátník, je „úplná blbost“. Šerif si ale stále trvá na tom, že jeho podřízení zabránili dalšímu pokusu o atentát. Podle něho je Miller „šílenec“, stejně jako ti, kdo říkají, že celý incident bere moc vážně. Argumentoval tím, že se neví, na co měl Miller všechno to, co měl v kufru auta. Sám Miller dle deníku Guardian vypověděl, že zbraně byly na sebeobranu a že o nich policistům řekl. „Jsem umělec, jsem ten poslední, kdo by používal násilí nebo způsobil někomu újmu,“ prohlásil. Dle svých slov byl překvapen, že byl zadržen.

Dle New York Postu měl Vem Miller celou řadu oplétaček s policií a je členem „suverénních občanů“, tedy lidí, kteří si myslí, že nad nimi vláda nemá žádnou moc. FBI je považuje za protivládní extrémisty, kteří ačkoliv žijí v USA, tak jim nejsou podřízeni. Kromě toho, že dotyční se snaží obcházet jak daně, tak soudy, tak jim jsou trnem v oku právě policejní kontroly na silnicích. Jeden 25letý člen byl dokonce zastřelen, když loni při policejní kontrole odmítal spolupracovat.

Miller sám je registrovaný republikán, má vysokoškolský titul a dva roky zpátky v Nevadě kandidoval do tamního parlamentu. Také údajně vlastní v Kalifornii firmu prodávající kanabinoidy. Na internetu jsou pak videa, kde je Miller na republikánském setkání a stěžuje si, že na místě neberou hotovost. A na jeho sociálních médiích se nacházejí fotky s dalšími konzervativními osobnostmi.

Na Trumpa už byl jeden pokus o atentát spáchán, druhý byl na poslední chvíli zmařen tajnou službou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Důchodová reforma

Dobrý den, nemyslíte, že jsou ty obstrukce zbytečné, že si vláda stejně prosadí svou, protože má většinu ve sněmovně i senátu? Mě by spíš zajímalo, jak s důchodovou reformou naložíte, když bude v příští vládě vy? Protože objektivně vzato jste s vlastním řešením za osm let vlády nepřišli a je jisté, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Lipavský chtěl ponížit špičkové diplomaty. Máme reakce z Černínského paláce i od Filipi a Druláka

4:44 Lipavský chtěl ponížit špičkové diplomaty. Máme reakce z Černínského paláce i od Filipi a Druláka

„Je to neobvyklé,“ řekl bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák. „Nedává mi to moc smysl,“ řekla n…