Tři křesla za celou republiku. Bartoš nad výsledky: V Medianu máme devět procent

21.09.2024 20:21 | Monitoring

Republikové předsednictvo Pirátů dává k dispozici své funkce, rozhodovat bude široké vedení strany, řekl předseda strany Ivan Bartoš. Výsledky ve volbách označil za špatné. Brífink strany přinesla mimo jiné CNN Prima News.

Tři křesla za celou republiku. Bartoš nad výsledky: V Medianu máme devět procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Úvodem Bartoš poděkoval voličům. „Výsledek je pro Piráty velmi špatný, nepodařilo se nám obhájit pozice v krajích. Předsednictvo reflektuje výsledek voleb, svolali jsme jednání fóra Pirátů, republikové předsednictvo dává všanc své funkce," sdělil Bartoš a poděkoval všem úspěšným i neúspěšným kandidátům.

Otázka jednoho z reportérů následně směřovala k digitalizaci stavebního řízení, za kterou je Bartoš velmi kritizován. „Nezastírám, že to na ty volby mít vliv mohlo. Spustili jsme komplexní projekt, nedalo se to odkládat. Já osobně čelím kritice dlouhou dobu, byť si myslím, že jsem nemohl z pozice ministra jednat jinak," podotkl Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Krajské volby s účastí Pirátů na vládě bych ale nespojoval. Myslím, že v posledním Medianu mají celostátně devět procent. V krajských volbách jsme v řadě případů hluboko pod pět procent," dodal Bartoš. Výsledek je podle něj bolestný z hlediska krajské práce, celostátní politika má však, jak říká, jiné dimenze.

A plánuje Bartoš něco změnit? „Doba se výrazně změnila, ať už je to pod vlivem globálních událostí, fungují často zkratky než složité vysvětlování komplexních problémů. Důležité je dělat politiku poctivě. Otázkou je, zda dokážete výsledky své práce prodat," řekl Bartoš, že se uvidí, kam Piráty ponesou bouřlivé vody české politiky dál.

„Máme rok do sněmovních voleb, a já bych si skutečně nepřál, aby v České republice vládli oligarchové, populisté a extremisté," poznamenal také ve směru ke sněmovním volbám Bartoš.

Jak volební neúspěch dopadne na financování strany? „Politiku jsme začínali od nuly před patnácti lety, jako strana, která za sebou neměla žádného sponzora ani kmotry. Kdyby se v té politice jen dařilo, jak by to bylo příjemné. Dostali jsme se do Sněmovny, vyráběli jsme dobrou práci v opozici. Stavěli jsme to z nula peněz od začátku, Pirátská strana hospodaří šetrně a samozřejmě, že musíme přizpůsobit možnosti," dodal. Zda povede stranu do sněmovních voleb, Bartoš nechtěl předjímat. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

19:25 Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

Většina komentátorů u nás píše svým fialovským srdíčkem, voliče ale neoblbnete, říká komentátor Petr…