USA: 750 dolarů pro oběti hurikánu, mnohem víc do Libanonu. Harrisová to má na talíři

06.10.2024 14:20 | Monitoring

USA poskytnou Libanonu další pomoc, 157 milionů dolarů, k podpoře obyvatel zasažených konfliktem. Kamala Harrisová za tuto podporu čelí kritice od kongresmanky M. T. Greenové, která ji porovnala s částkou 750 dolarů pro oběti hurikánu Helene v USA. Donald Trump Jr. později rozšířil kritiku, když částku pro Američany postižené hurikánem srovnal s miliardovými výdaji pro Ukrajinu.

USA: 750 dolarů pro oběti hurikánu, mnohem víc do Libanonu. Harrisová to má na talíři
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kamala Harrisová

V Libanonu v současnosti probíhá vážná eskalace konfliktu, přičemž v sobotu večer otřásly jižním předměstím Bejrútu mohutné exploze způsobené izraelským bombardováním. Izrael rozšířil své útoky na Libanon a poprvé zasáhl také palestinský uprchlický tábor na severu země. Cílem těchto útoků jsou jak bojovníci Hizballáhu, tak Hamásu.

Silné výbuchy začaly kolem půlnoci a pokračovaly i v neděli, když izraelská armáda vyzvala obyvatele k evakuaci některých oblastí v Dahíji, která je převážně šíitským souborem na jižním okraji Bejrútu.

Izraelská armáda také potvrdila, že zasahuje cíle poblíž Bejrútu, přičemž uvádí, že z Libanonu na izraelské území přešlo přibližně 30 raketových střel, z nichž některé byly zachyceny. Tisíce lidí, včetně palestinských uprchlíků, se proto snaží uniknout před rozšiřujícím se konfliktem, informuje agentura AP NEWS.

Na eskalaci konfliktu v Libanonu dnes reagovala i současná viceprezidentka a demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová. „Obyvatelé Libanonu čelí stále horší humanitární situaci. Mám obavy o bezpečnost a blaho civilistů, kteří v Libanonu trpí, a budu se i nadále snažit pomoci uspokojit potřeby všech tamních civilistů,“ napsala na X.

V rámci snahy pomoci těmto lidem USA poskytnou Libanonu další pomoc, ve výši téměř 157 milionů dolarů, která bude určena na základní potřeby jako potraviny, přístřeší, voda, ochrana a hygiena pro ty, kteří byli vysídleni v důsledku nedávného konfliktu. Tímto krokem se celková pomoc USA Libanonu za poslední rok zvyšuje na více než 385 milionů dolarů.

Členka Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylor Greenová (Rep.) částku 157 milionů dolarů porovnala s částkou 750 dolarů, což Harrisová nabídla obětem hurikánu Helene, který koncem září způsobil značné škody v několika amerických státech a vyžádal si dle CNN až 227 lidských životů. „Kamala dala obětem hurikánu Helene 750 dolarů. Američané ji mohou brzy vyhodit,“ míní republikánská kongresmanka Greenová.

Donald Trump jr. tu zmíněnou částku 750 dolarů kritizoval v kontextu pomoci poskytnuté Ukrajině. „750 dolarů pro Američany v zoufalé nouzi, z nichž mnozí přišli o všechno včetně rodiny. 250 MILIARD dolarů vynaložených na Ukrajině, která má 38 milionů obyvatel, znamená něco málo přes 6500 dolarů na osobu v UKRAJINĚ!!! Za co?“ volá Trump ml. na X.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„My si to nenecháme líbit.“ Kauza „pirátských“ novinářů se rozjíždí. Pro PL promluvil ten, kdo ji odstartoval

15:00 „My si to nenecháme líbit.“ Kauza „pirátských“ novinářů se rozjíždí. Pro PL promluvil ten, kdo ji odstartoval

Nenecháme si to líbit, hrozí dvojice žurnalistů, s nimiž v týdnu přerušil spolupráci Seznam. Kateřin…