Uniklé informace z Ústavního soudu: K volbám půjdete, ale...

04.01.2013 8:16 | Zprávy

Server Aktuálně.cz přinesl informace z Ústavního soudu, naznačující jeho verdikt v kauze stížnosti vyškrtnutého prezidentského kandidáta Tomia Okamury. Soudci se prý zatím přiklánějí spíše k tomu, že Okamura do volby vrácen nebude, stejně jako nebudou volby odloženy. Zákon o přímé volbě však v současné podobě nepřežije.

Uniklé informace z Ústavního soudu: K volbám půjdete, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V pátek ráno se všichni ústavní soudci sejdou k jednání, které bude jedním z nejdůležitějších v historii ÚS. Řešit se má stížnost senátora Tomia Okamury, kterého Ministerstvo vnitra vyškrtlo z prezidentské volby, a volební senát Nejvyššího správního soudu výrok potvrdil. Senátor pak podal ústavní stížnost, kde požadoval rovněž změny ve volebním zákoně a dokonce i v Ústavě.

Nejčastěji se podle informací ze soudu preferuje varianta, že ÚS umožní konání voleb v příštím týdnu, a bez Okamury, jak bylo původně rozhodnuto. Do budoucna však nechá prostor pro zásahy do zákona, které jsou považovány za opodstatněné a nezbytné.

Méně pravděpodobná je varianta, že by ÚS připustil odložení voleb, tak jako to učinil v roce 2009 se sněmovními volbami po ústavní stížnosti poslance Miloše Melčáka, který se cítil předčasným skončením mandátu dotčen na svých poslaneckých právech.

„Zatím převažují spíše názory, které mají umožnit konání voleb v řádně vyhlášeném termínu. Zákon ale považují soudci za špatný, takže je pravděpodobné, že se o něm budou bavit velmi podrobně a nějak do něj zasáhnou,“ cituje server zdroj z Ústavního soudu.

Další zásadní otázkou je, co s prezidentskou kandidaturou Tomia Okamury. Teoreticky jej soudci ještě mohou do volby na poslední chvíli vrátit. Vše bude mít v rukou předseda soudu Pavel Rychetský, který je zpravodajem a bude ostatním předkládat návrhy rozhodnutí. Kartami by však mohla zamíchat i debata na jednání ÚS. „Čeká se velmi ostrá a dlouhá diskuse, času je ale velmi málo. Hodně bude skutečně záležet na předložených argumentech, už se několikrát stalo, že porada přinesla změnu názorů většiny,“ uvedl zdroj serveru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Boj o Lipavského. Zní tvrdá slova: Zaměnitelný. Mohl by dělat i zástupce šéfa samoobsluhy

7:41 Boj o Lipavského. Zní tvrdá slova: Zaměnitelný. Mohl by dělat i zástupce šéfa samoobsluhy

TÝDEN V MÉDIÍCH Piráti se ukázali jako mimořádní političtí amatéři a nepomohla jim ani poslušnost a …