Už se tuší, kdo bude v další Evropské komisi. I za Česko

21.08.2024 17:48 | Monitoring

Pomalu ale jistě se formuje nová evropská komise. V čele s dosavadní šéfkou Ursulou von der Leyenovou. Jaká bude? Podle serveru Politico už jednotlivé členské země navrhly 19 tváří. Do konce srpna má být navrženo i zbývajících 8 tváří. Od řady nominantů zní velká chvála na adresu Ursully von der Leyenové.

Už se tuší, kdo bude v další Evropské komisi. I za Česko
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Nová evropská komise nebude tak docela nová. Už proto, že v jejím čele má stát Ursula von der Leyenová, která komisí řídí posledních 5 let. Ona jediná má v tuto chvíli svůj post jistý. Jakékoli další členy Evropské komise bude teprve potvrzovat či odmítat Evropský parlament.

Chorvatsko nominovalo dosavadní členku komise pro demografické otázky Dubravku Šuicu, která byla mezi lety 2013 až 2019 členkou Evropského parlamentu. Na počátku tisíciletí působila v pozici starostky Dubrovníku.

„Chorvatské vládě jsem hluboce vděčná, že mě nominovala do příští Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Zůstanu oddána evropské jednotě, prosperitě a blahobytu všech občanů EU,“ přislíbila na sociální síti X.

Jak může vypadat příští Evropská komise?

Rakousko nominovalo dosavadního ministra financí lidovce Magnuse Brunnera. Také on poděkoval vídeňské vládě za to, že ho nominovala a prozradil, co považuje za nejdůležitější úkol příští komise. „Prvořadým cílem nové komise musí být posílení konkurenceschopnosti Evropy a zachování pracovních míst a prosperity,“ napsal na sociální síti X.

Jak může vypadat příští Evropská komise?

Portugalsko, Rumunsko, Litva, Lucembursko, Itálie, Belgie, Dánsko a Bulharsko svého nominanta zatím nenavrhly.

Vláda Kypru nominovala dlouholetého politika, bývalého ministra zdravotnictví, bývalého ministra školství a bývalého ministra zemědělství biologa Costase Kadise. „Udělám vše, co bude v mých silách, abych dostatečně reprezentoval Kypr a přispěl k provádění ambiciózního programu von der Leyenové,“ přislíbil na sociální síti X.

Jak může vypadat příští Evropská komise?

Vláda Petra Fialy nominovala dosavadního českého ministra průmyslu Jozefa Síkelu. Je otázka, jaké portfolio dostane, pokud ho Evropský parlament akceptuje. Dosavadní česká eurokomisařka Věra Jourová měla na starosti dodržování zásad právního státu a boj s dezinformacemi.

Estonsko nominovalo dnes již bývalou premiérku Kaju Kallasovou, která se má stát příští šéfkou unijní diplomacie. Když byla Ursula von der Leyenová potvrzena v pozici předsedkyně Evropské komise, Kallasová to uvítala s tím, že její dosavadní působení v čele Evropské komise učinilo EU silnější.

„Má drahá Ursulo von der Leyenová, jsem šťastná, že vám mohu poblahopřát k vašemu znovuzvolení předsedkyní Evropské komise. Navzdory všem krizím nás vaše vynikající vedení sblížilo a učinilo Evropu silnější. Jste ta pravá osoba pro tuto práci,“ napsala na sociální síti X.

Jak může vypadat příští Evropská komise?

Finská vláda nominovala europoslankyni Hennu Virkkunenovou. Také ona uvítala znovuzvolení Ursuly von der Leyenové do čela komise.

Za Francii by měl zůstat členem komise dosavadní eurokomisař Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh, který se v poslední době pustil do křížku např. s Elonem Muskem a káral ho, aby důsledněji bojoval proti šíření dezinformací. Činil tak např. v souvislosti s rozhovorem, který Musk vedl s americkým republikánským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem. Breton napsal kvůli Trumpovi Muskovi dokonce dopis, ale komise v čele s Leyenovou se od této Bretonovy aktivity distancovala.

Za Řecko byl do komise nominován Apostolos Tzitzikostas, dosavadní guvernér Centrální Makedonie

„Chci všechny naše spoluobčany ujistit, že mým závazkem je pokračovat v práci pro rozvoj a zlepšení každodenního života všech občanů, sloužit své zemi a Evropské unii, se smyslem pro odpovědnost, obětavost a povinnost. Mým průvodcem, stejně jako po celou dobu mé dosavadní cesty, je a zůstane silný vztah důvěry s občany,“ napsal na sociální síti X.

 

 

Maďarský premiér Viktor Orbán vyslal do Bruselu Olivéra Várhelyie, dosavadního eurokomisaře pro rozšíření. Vzhledem k napjatým vztahům mezi Budapeští a Bruselem je otázka, jaké portfolio může dostat, pokud bude ve své pozici europarlamentem potvrzen.

Vláda v Dublinu nominovala stávajícího irského ministra financí Michaela McGratha.

Za Estonsko má členem Evropské komise zůstat výkonný místopředseda Evropské komise pro ekonomiku Valdis Dombrovskis.

Glenn Micallef má v komisi působit za Maltu. Dosud pracoval v pozici kanceláře maltského premiéra. Dříve pracoval na ministerstvu zahraničí a za evropskou stranu se podílel na jednáních o brexitu.

Za Nizozemí by se členem komise měl stát dosavadní komisař pro oblasti klimatu Wopke Hoekstra, který v roce 2023 nahradil Franze Timmermanse.

Za vládu ve Varšavě se má v komisi objevit dosavadní velvyslanec při EU Piotr Serafin. „Vždy jsem pracoval pro silné, bezpečné Polsko ve sjednocené Evropě a to se nezmění,“ přislíbil na sociální síti X.

Jak může vypadat nová Evropská komise?

Za Slovensko by měl v pozici komisaře pokračovat dosavadní místopředseda komise Maroš Ševčovič.

Slovinská vláda nominovala právníka Tomaže Vesela, bývalého předsedu Auditního soudu Slovinské republiky.

Za Španělsko má do Bruselu dorazit Teresa Riberová, místopředsedkyně španělské vlády a ministryně pro ekologickou transformaci. „Začínáme nový evropský cyklus, pět vzrušujících let, ve kterých budeme pokračovat v budování lepší Evropy,“ napsala po znovuzvolení Ursuly von der Leyen španělská ministryně.

Jak může vypadat nová Evropská komise?

Švédská vláda nominovala Jessiku Roswallovou, která měla ve švédské vládě na starosti vztahy s EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…