Už to zašlo daleko. Zelenskyj začal štvát část Ukrajiny

05.09.2024 8:12 | Zprávy

Válka na Ukrajině trvá 925 dní, ruští agresoři dál tlačí na východě země na ukrajinské obránce a dál vraždí ukrajinské muže, ženy i děti s pomocí raket a dronů. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se rozhodl otevřít ještě jednu fontu. Konkrétně na politické scéně, kde došlo bezmála k zemětřesení a nezůstal kámen na kameni. Opoziční poslanci v Kyjevě zuří.

Už to zašlo daleko. Zelenskyj začal štvát část Ukrajiny
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve vlaku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpoutal politické zemětřesení. Ministr za ministrem podává rezignaci na svůj post. Agentura Reuters s odvoláním na informace analytiků uvedla, že změny ve vládě byly v plánu již delší dobu.

„Analytici uvedli, že obnovení vlády bylo plánováno již nějakou dobu, ale bylo odloženo, protože Zelenskyj se soustředil na rozhovory se západními partnery Kyjeva, s cílem zajistit vojenskou a finanční pomoc,“ napsala agentura Reuters s odvoláním na Volodymyra Fesenka, politického analytika ukrajinského Centra politického výzkumu Penta.

Server Politico zašel v popisu změn v kyjevské vládě dál.

„Zatímco moskevské síly postupují na východ Ukrajiny a Kyjev lobbuje u západních spojenců, aby směl použít jejich rakety na ruském území, nejvyšší představitelé opozice obvinili Zelenského, že ve snaze upevnit moc kolem svého úřadu stále více obsazuje vládní posty skupinou blízkých spojenců a loajálních lidí,“ napsal server Politico s tím, že vítězství ve volbách v roce 2019, kde vedle Zelenského bodovala i jeho strana, dává hlavě státu možnost obměňovat vládu, jak se mu zlíbí. V zemi navíc platí stanné právo, které fakticky moc prezidenta ještě posílilo. Ale podle opozice už Zelenskyj zachází příliš daleko.

„Všechny kroky současných úřadů hovoří o systematické centralizaci moci ze strany prezidenta a jeho úřadu,“ řekla Politico Ivanna Klympušová-Cincadzeová. „Tento příval rezignací vládních úředníků nyní hovoří o vážné krizi vládnutí v zemi.“

Opoziční poslanec Jaroslav Železniak z politického uskupení Holos má za to, že personální zemětřesení novou energii do vlády nevnese. „Vše zůstane stejné. Ve vládě bude více lidí loajálních k Jermakovi,“ řekl serveru Kyiv Independent. „Stejně jsou všichni loajální.“

Vládní poslanec ze strany Sluha lidu Oleksandr Merežko však popřel, že hlavním smyslem reorganizace kabinetu je dostat na důležité posty lidi z prezidentské kanceláře. „Situace je nyní příliš vážná a na zvládnutí výzev potřebuje vláda a prezident nejen loajální, respektive spolehlivé lidi, ale také odborníky,“ řekl.

Dopis, že odchází z úřadu, sepsal i dosavadní ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Šéf diplomacie skončil prý kvůli střetům s Andrijem Jermakem, jedním hlavních spolupracovníků Zelenského v prezidentském úřadě.

„Kuleba měl díky svému postu dobře vybudované přímé kontakty s (ministrem zahraničí USA Antonym) Blinkenem, s (německou ministryní zahraničí Annalenou) Baerbockovou a mnoha dalšími. I kdyby byl na 300 procent loajální, prezidentská kancelář by nemohla ponechat takový komunikační kanál v rukou člověka, o kterém si nejsou úplně jisti, zda je jeho osobou, jestli víte, co tím myslím,“ popsal situaci jeden z úředníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Zelenskyj prý víc spoléhá právě na Jermaka a jeho kontakty ve Washingtonu a vedle toho na ministra obrany Ukrajiny Rustema Umerova, který vede jednání s ministrem obrany USA Lloydem Austinem. Z vládních kruhů zaznívá, že Kuleba v posledním čase neudělal dost pro zlepšení vztahů s USA a raději věnuje víc času propagaci své knihy.

Sám Zelenskyj odmítl, že by to s koncentrací moci přeháněl. Kabinet podle něj potřebuje novou energii a tyto změny mají energii vládě dodat. „Dnes potřebujeme novou energii a tyto nové kroky jsou spojeny s posílením našeho státu v různých směrech,“ řekl Zelenskyj na středeční tiskové konferenci v Kyjevě.

Server Politico poukázal na fakt, že místo Kuleby nastoupí současný náměstek ministra zahraničí a bývalý zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andrii Sybiha‎. Další náměstek prezidentské kanceláře Oleksij Kuleba se stane místopředsedou vlády a ministrem infrastruktury a regionální politiky. A zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Mykola Točitskyj se stane novým ministrem kultury a informační politiky pro posílení boje proti dezinformacím. Takže do vlády skutečně zamíří lidé z prezidentké kanceláře, dříve propojení s hlavou státu.

„Zelenského vládnoucí styl je čas od času přeskupit vládu, aby byla energičtější a efektivnější,“ řekl pro Politico Volodymyr Fesenko, politický analytik ukrajinského Centra politického výzkumu Penta. „Podívejte se, co se stalo s mladým reformátorem Oleksandrem Kamyšinem, který převzal ministerstvo strategického průmyslu od neefektivního bývalého ministra a za pouhý rok dokázal ztrojnásobit domácí výrobu zbraní.“

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ze Zelenského se stává, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 05.09.2024 8:39:59
typický diktátor, soustřeďující do svých rukou veškerou moc. A fakt by EU chtěla přijmou za svého člena čistou diktaturu? Ne Rusko, ale Ukrajina je skutečným bezpečnostním rizikem pro Evropu.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

22:31 Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

V blízkosti amerického exprezidenta Donalda Trumpa se dva měsíce od pensylvánského pokusu o atentát …