Uzavřít nebe nad Ukrajinou! Po ruském raketovém útoku padla rozhodná slova

10.10.2022 16:08 | On-line

Ruské bombardování více než deseti ukrajinských měst, při němž rakety kromě klíčové infrastruktury zasáhly i řadu civilních cílů, jsou podle západních politiků projevem Putinovy slabosti a ne síly. Raketové útoky prý ostatní země přesvědčily, že je třeba ještě větší pomoci Ukrajině. Německo například v příštích dnech Ukrajině urychleně poskytne systém protivzdušné obrany Iris-T.

Uzavřít nebe nad Ukrajinou! Po ruském raketovém útoku padla rozhodná slova
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Ruský prezident Vladimir Putin o víkendu označil útoky na Kerčský most na Krymu jako teroristickou akci Ukrajiny a slíbil tvrdou odvetu. Ta přišla v pondělí ráno, kdy bylo na města po celé Ukrajině vypáleno podle informací deníku The Guardian přes 80 raket, které zasáhly i množství civilních cílů. Při útocích zahynulo nejméně 10 lidí a desítky byly raněny.

„Pokud budou teroristické činy proti Rusku pokračovat, odpovíme velmi tvrdě. Odpovědi budou stejného rozsahu jako hrozby vůči Rusku. Nikdo by o tom neměl mít žádné pochybnosti,“ prohlásil Putin ráno s tím, že ruská vojenská akce byla úspěšná a zasáhla klíčové vojenské cíle a infrastrukturu.

Jak je vidět z dostupných záběrů, ruské střely ale zasáhly i velký počet civilních objektů. „Máme co dočinění s teroristy,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Rusko se zaměřuje na energetická zařízení a civilisty. Záměrně si vybrali takovou dobu a takové cíle, aby způsobili co největší škody,“ uvedl Zelenskyj.

 

Ruský raketový útok mezitím odsoudilo množství západních politiků. Podle mluvčího Evropské komise Petera Stana šlo o barbarské a zbabělé útoky. „Nevybíravé útoky na lidi v rámci zbabělého a ohavného krupobití raket na civilní cíle jsou eskalací celého konfliktu. Evropská unie co nejdůrazněji odsuzuje tyto ohavné útoky na civilisty a civilní infrastrukturu. Jedná se o něco, co je v rozporu s mezinárodním humanitárním právem, a toto nevybíravé cílení na civilisty se rovná válečnému zločinu,“ uvedl Stano.

Belgický premiér Alexander De Croo prohlásil, že pondělní bombardování ukrajinského hlavního města Kyjeva a civilních cílů v dalších ukrajinských městech je nepřijatelnou eskalací a tyto útoky posílí odhodlání Belgie podpořit Ukrajinu.

Zelenskému ráno volal francouzský prezident Emmanuel Macron, který v hovoru potvrdil plnou podporu Ukrajině a vyjádřil odhodlání Francie zintenzivnit pomoc včetně vojenského vybavení. Mluvčí německé vlády uvedl, že kancléř Olaf Scholz v telefonátu rovněž ujistil Zelenského o podpoře a poznamenal, že částečná mobilizace Ruska byla chybou, a zároveň důrazně odsoudil dnešní útoky.

Ve Spojeném království označil ministr bezpečnosti Tom Tugendhat údery na ukrajinská města za „válečné zločiny“, zatímco ministr zahraničí James Cleverly je označil za nepřijatelné. „Ruské ostřelování civilních oblastí Ukrajiny raketami je nepřijatelné. Je to projev Putinovy slabosti, nikoliv síly,“ uvedl Cleverly.

Podobná slova volil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle nějž nešlo o vyprovokovaný útok, jak tvrdí Putin, protože ruské rakety zasahují Ukrajinu již řadu měsíců. „Ne, Putin nebyl ‚vyprovokován‘ k zahájení raketového teroru Kerčským mostem. Rusko i před tím neustále zasahovalo Ukrajinu raketami. Putin je zoufalý kvůli porážkám na bojišti a raketovým terorem se snaží zvrátit válku ve svůj prospěch,“ uvedl Kuleba, který si vyprošuje, aby se spekulovalo o tom, že si za to Ukrajinci mohou sami, když ničí cíle jako Kerčský most.  

Kuleba zároveň vyzval své západní partnery, aby Ukrajině poskytly systémy protivzdušné a protiraketové obrany. K jejich důležitosti se vyjádřil také starosta Kyjeva Vitalij Kličko. „Musíme uzavřít naše nebe a potřebujeme k tomu zbraně,“ uvedl Kličko.

Německo v reakci na pondělní raketový útok dodá Ukrajině první ze čtyř dříve slíbených systémů protivzdušné obrany Iris-T v řádu několika dní, jak oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…