V Německu zmařili útok na izraelskou ambasádu. Pachateli zamítli žádost o azyl

20.10.2024 10:51 | Monitoring

Německá policie zatkla v městě Bernau libyjského příznivce teroristické organizace Islámský stát (IS), jenž hodlal zaútočit na izraelské velvyslanectví v Berlíně. Důležité otázky a odpovědi, uvedl německý list Die Zeit.

V Německu zmařili útok na izraelskou ambasádu. Pachateli zamítli žádost o azyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá policie

Spolkové státní zastupitelství dalo zatknout v Bernau v Braniborsku severně od Berlína podezřelého příznivce teroristické organizace Islámský stát (IS) – libyjského občana, jenž hodlal provést útok na izraelské velvyslanectví v Berlíně, informoval list Die Zeit. Mluvčí izraelského velvyslanectví podle listu Die Zeit potvrdila, že byl plánován útok na diplomatickou misi.

Zatím je oficiálně znám pouze jeho věk a národnost. Spolková prokuratura, jež má na starosti islamisticky motivovaný terorismus, obvykle žádné podrobnosti o podezřelých nezveřejňuje, dokud probíhá vyšetřování.

Jak uvedl deník Bild, jde o 28letého Libyjce. Do Německa prý vstoupil v listopadu 2022. V lednu 2023 podal žádost o azyl, která byla později zamítnuta.

Podle německého veřejnoprávního rozhlasu WDR podezřelý na chatu psal o plánu na útok se zbraní. Objevily se náznaky, že podezřelý chtěl po útoku uprchnout ke svému strýci do Sankt Augustinu u Bonnu v okrese Rýn-Sieg v Severním Porýní-Vestfálsku a poté odjet do zahraničí.

Spolková prokuratura zatčeného viní z podpory zahraniční teroristické organizace. Džihádistická organizace IS je v Německu zakázána. Podle informací stanice ARD přivedlo německé úřady na stopu muže konkrétní udání od zahraničních zpravodajských služeb.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská



Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

19:14 Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

Před blížícím se termínem amerických voleb začíná v předvolebních modelech posilovat republikánský k…