V Polsku strhávají pomníky Rudé armády. To už je moc, protestuje ředitel Terezínské iniciativy

08.05.2022 13:45 | Zprávy

V důsledku rusko-ukrajinského konfliktu – a vzhledem k zítřejšímu Dni vítězství, slavenému 9. května v Rusku a v některých dalších zemích na počest ukončení druhé světové války – v sousedním Polsku strhávají pomníky Rudé armády. Ředitele Terezínské iniciativy Tomáše Krause to mrzí, doufá, že k něčemu podobnému se neuchýlíme v Česku. V rozhovoru pro Seznam Zprávy konstatoval, že to by bylo „za hranou“.

V Polsku strhávají pomníky Rudé armády. To už je moc, protestuje  ředitel Terezínské iniciativy
Foto: archív autora
Popisek: Rudá armáda, foto: 4.

Strhávání památníků Rudé armády v Polsku nevnímá Kraus vůbec v pozitivním slova smyslu. „Vím, že někde památníky nejsou na adekvátním místě, byly tam instalovány za komunistického režimu úplně blbě a bez logiky. Názorný příklad je bývalá socha maršála Koněva na Praze 6. To je naprostý nesmysl. S tím místem neměl nic společného. Když, tak bych ji dal na frontovou linii, kde se bitva odehrála, ale proč by měla stát v Dejvicích?“ ptá se.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

„Musíme odlišovat fakta a emoce. Byl jsem velkým příznivcem Davida Černého, když nabarvil tank na růžovo. To je ono, takto se k tomu má přistupovat. Jsme si vědomi toho, co se tady událo, ale v našem českém prostředí si z toho dokážeme udělat alespoň legraci. Naše mentalita je ale trochu jiná než v Polsku, tam prostor pro legraci až tak není a berou ty věci vážněji,“ míní Kraus.

Vůbec ho proto nepřekvapuje, že v Polsku dochází k něčemu k takovému, k odstraňování pomníků. „Obzvlášť v této době, kdy sledujeme válku v přímém přenosu – je zcela logické, že ty emoce máme. Máme je všichni,“ podotýká.

Dojde podle Krause ke strhávání památníků i v Česku? „Doufám, že ne. To už je tak trochu za hranou,“ říká Kraus. I přes ruskou agresi na Ukrajině by se podle něj mělo přistupovat k pietním akcím v Česku tak, aby se jednoznačně připomínaly historické události, které jsou nezpochybnitelné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…