Varování: Destibilizace EU ve jménu Ruska. I podporovatelé mají „dostat přes prsty“

08.10.2024 15:47 | Monitoring

Rada Evropské unie v úterý vydala varování, že Rusko v poslední době zvýšilo své hybridní útoky na území unijního bloku. Zvýšil se počet kybernetických útoků, sabotáží a manipulace s informacemi. Varování EU následně sdílela Bezpečnostní informační služba. „Překotný vývoj posledních dnů potvrzuje, že hybridní hrozby se na nás skutečně valí,“ přidal se ministr pro Evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Varování: Destibilizace EU ve jménu Ruska. I podporovatelé mají „dostat přes prsty“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Dvořák

BIS na síti X informuje o prohlášení Rady EU, ve kterém varuje před zvyšujícími se hybridními akcemi Ruska na území Unie.

„Evropská unie a její členské státy důrazně odsuzují zesilující ruskou kampaň hybridních aktivit proti EU, jejím členským státům a partnerům. Zjistili jsme zvyšující se počet široké škály aktivit proti EU a jejím členským státům včetně kybernetických útoků, manipulace s informacemi a rušení, případů žhářství, vandalismu a sabotáží, a to i proti naší kritické infrastruktuře. Rusko také nadále narušuje satelitní komunikaci, narušuje evropský vzdušný prostor a provádí fyzické útoky proti jednotlivcům na území EU,“ uvádí se v prohlášení.

Unie proto přijala nový právní rámec, díky němuž se může zaměřit na ty, kteří jsou odpovědní za destabilizační akce Ruska na celém světě, a to nejen na ty, kteří je provádějí, ale i ti, kdo je podporují nebo z nich mají prospěch.

 

 

„EU bude od nynějška schopna čelit různým hybridním hrozbám, jako jsou: podkopávání volebních procesů a fungování demokratických institucí; ohrožení a sabotáž hospodářských činností, služeb veřejného zájmu nebo kritické infrastruktury; používání koordinovaných dezinformací, manipulace s informacemi a vměšování cizích zdrojů, škodlivé kybernetické aktivity, zneužívání migrantů a další destabilizující činnosti,“ informuje Rada EU podle Eutoday.net.

Rozhodnutí Rady EU kvituje ministr pro Evropské záležitosti Martin Dvořák. „Překotný vývoj posledních dnů potvrzuje, že hybridní hrozby se na nás skutečně valí... Rada EU proto zavádí nový režim sankcí, díky němuž se Evropa bude moci efektivněji bránit destabilizačním aktivitám ze strany Ruska. Za Česko jsme jeho vytvoření dlouhodobě podporovali,“ prohlásil Dvořák.

 

 

Na prohlášení Rady EU upozorňuje také místopředseda spolku Team 4 Ukraine Jan Heřmánek. „Evropská unie vydala zcela výjimečně varování před hybridními akcemi Ruska proti nám. Ať už přímo Rusové, nebo jimi placení kriminálníci proti EU a NATO (ano i proti nám) vedou nevyhlášenou válku. Je dobré být na pozoru i v běžném životě, neohrožují nás jen islamisté…,“ apeluje Heřmánek.

 

 

Komentátor Alexandr Mitrofanov navrhuje, aby byla EU ještě přísnější. „Dál to bude ještě tvrdší, dokud nedostanou fyzicky přes prsty. To je jediné, čemu rozumějí,“ má jasno Mitrofanov.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 78 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 08.10.2024 16:27:12
Na goebbelsovskou propagandu těchto zaprodanců házím zvysoka bobek. Snaží se zcela marně. Naopak, čím více tlačí na pilu, tím víc mě utvrzují v přesvědčení, že EU je pokračovatelkou Třetí říše a že jí ovládají pohrobci Hitlera. Sláva našim osvoboditelům z roku 1945. Zmar banderovcům, fašounům, kolaborantům a sorosovcům.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

19:17 Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je na zahraniční cestě v jihovýcho…