Giorgio Parisi, profesor římské univerzity La Sapienza a loňský laureát Nobelovy ceny za fyziku, sdílí na sociálních sítích návod, jak ušetřit energii při vaření těstovin.
- Původní text ZDE
Nobelista tvrdí, že v okamžiku, kdy voda dosáhne bodu varu a ponoří se do ní těstoviny, snižuje plyn na minimum. Podle něj lze plotnu i zcela vypnout. Důležité však je přikrýt hrnec pokličkou. Vaření pasty v Itálii s pokličkou na hrnci s těstovinami není dle tradice. A výsledky pokrm není podle kuchařů vůbec tak chutný.
Toto „pasivní vaření“ těstovin kuchaři i italští občané odmítají. Například podle známého kuchaře Antonella Colonny, který vařil pro italskou fotbalovou reprezentaci i pro úřad vlády, hrozí, že tímto způsobem budou těstoviny gumové a nikoliv al dente, jak velí zásady italské kuchyně.
Podobné doporučení jako Parisi nedávno zveřejnilo i sdružení italských výrobců těstovin Pastai Italiani. Také doporučuje použít na 100 gramů těstovin jen 700 mililitrů vody místo zažitého litru. Pokud by se těmito doporučeními Italové řídili, tak by za rok v průměru každý ušetřil 44,6 kilowatthodiny energie a 69 litrů vody.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.