Velká radost. „Za Česko si nezahrají, to je dobře.“ Zákaz reprezentace probudil politiky a novináře

26.08.2022 7:55 | Ze sítí

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje na svém zasedání ve čtvrtek 25. 8. 2022 rozhodl o tom, že nebude do reprezentace povolávat hráče, kteří po zahájení ruské invaze na Ukrajinu podepsali nebo podepíší smlouvu s některým klubem KHL. Tolik stručný výňatek z tiskové zprávy, kterou hokejový svaz včera zveřejnil. Pro některé reprezentanty to znamená stopku, prokoaliční politici a sportovní novináři tento krok spíše vítají a souhlasí s ním.

Velká radost. „Za Česko si nezahrají, to je dobře.“ Zákaz reprezentace probudil politiky a novináře
Foto: Jan Rychetský
Popisek: A našim fandila všechna města i městečka

Obecně vzato je otázkou, zda a jak hráči, kteří se rozhodli vydělávat si na svoje živobytí v ruské KHL, svým podpisem na smlouvě podporují Putinovu agresi vůči Ukrajině.

Někteří odborníci a sportovci jsou toho názoru, že sport a sportovci by se do těchto záležitostí tahat neměli, někteří zase stojí za tím, že i takto se lze od ruské agresivní zahraniční politiky distancovat. Ti v tomto případě převládají.

„Správně! Hráči válku nerozpoutali. Ale nesou odpovědnost za své další chování, včetně toho, jaký tým reprezentují a kdo je platí,“ myslí si diplomat a sportovní právník Jan Woska a dodává, že bychom si neměli dělat iluze, že KHL a týmy v ní jsou projekt, který nemá s propagací vládního režimu nic společného.

 „Za mě Ok. Mou zemi nebudou reprezentovat lidi, kterým nevadí za peníze dodávat legitimitu dobyvačné benzince převlečené za stát. Aspoň v hokeji,“ souhlasí s rozhodnutím i sportovní redaktor Deníku N Jan Wirnitzer.

Ondřej Kuchař, redaktor deníku Sport, ale upozorňuje na kosmetické chyby zmíněného opatření, které podle něj nepostihuje všechny, kdo v KHL budou letos hrát.

„Že nebudou hráči z KHL v Národním týmu je samozřejmě dobře. Škoda však, že se to týká jen těch, kteří podepsali až po invazi, tedy Jaškina s Červeným. Obránci Šulák s Jordánem budou moct (teoreticky) na repre jezdit vesele dál,“ myslí si.

Politické body se rozhodl z rozhodnutí Výkonného výboru vykřesat i poslanec za TOP 09 Jan Jakob, který s rozhodnutím také souhlasí.

„Děkuji Výkonnému výboru Českého svazu ledního hokeje za jejich rozhodnutí nezvat do naší reprezentace hráče, kteří hrají v ruské hokejové lize. Správné rozhodnutí. KHL zatáhl do politiky on.“

S rozhodnutím ale souhlasí i šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek, který je toho názoru, že míchat sport a politiku nepřináší nic dobrého.

„Tohle je správné rozhodnutí. V situaci jako je ta současná, je potřeba se prostě rozhodnout, jestli reprezentovat svou zemi, nebo Putinův zločinný režim.“

Další politici, kteří se rozhodli věc komentovat, jsou lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský a řeporyjský starosta Pavel Novotný.

„Po vzoru Finů a Švédů se český svaz rozhodl ke stejnému kroku. Byť tito hráči budou v reprezentaci chybět, tak je to od svazu logický krok. Pořád však nedokážu pochopit, jak tam mohli někteří za této situace dobrovolně odejít,“ napsal na Twitter europoslanec Zdechovský a řeporyjský starosta Novotný na jeho příspěvek reagoval.

„Máš naprostou pravdu. Jsem morálně ve větším bahně, podle mě jsou to košťata v tomhle... Nepochopím, že tam teď jdou. Musejí pochopit. Bude to bez protestů, doufám. Tady je sudičství na místě. Výjimečně.“

Slova pochopení pro vyřazení hokejistů působících v KHL našel i Pavel Ryšavý, redaktor deníku Sport, ten ale současně upozorňuje, že politická rozhodnutí nejsou to, co by Hokejový svaz měl dělat především.

„Gesto s nenominací čerstvě podepsaných hráčů KHL je takový pro oko. Pro hokej neznamená nic. Mnohem víc mě trápí, že bych čekal oficiální výstup, co se na svazu peče za projekty. A ticho. I kdyby se tlačilo zlatý vejce, chce to ukázat aspoň slepici,“ uzavírá Ryšavý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…