Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

19.09.2024 17:42 | Monitoring

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nevolili strany pětikoalice. „Nastal čas na odpor,“ říká Klaus s tím, že to je v těchto bezvýznamných volbách to jediné, co může mít význam. Tyto volby jsou totiž podle něj jinak bez nosného tématu, protože důležitá témata parlamentní politici a spřízněná média nenastolují.

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus
Foto: Screen: CNN Prima NEWS
Popisek: Václav Klaus v pořadu Partie na CNN Prima News.

Klaus ve svém komentáři v rámci Institutu Václava Klause hodnotí nadcházející volby jako „neudálost“ a předstírání demokracie. Vinu na tom nese samotný systém uměle vytvořených a ve skutečnosti nefunkčních krajských samospráv a také absence významných témat.

„Volby jsou o politice a politika je o tématech, která jsou vlastní společnosti. Nebo by aspoň být měla. Volby tohoto týdne témata nemají a kvůli tomu jsou tyto volby, volby do třetiny Senátu a do u nás zcela uměle vytvořených krajů, volbami bez tématu. Ne že by témata neexistovala, je jich více než dost, ale politici a s nimi spojená, na ně navázaná a jimi privilegovaná média dělají všechno pro to, aby tato témata jako témata volební nikdo nenastoloval,“ tvrdí Klaus.

Podle Klause aktuálně žijeme v éře měkké totality, kdy nám vládne ideově vyprázdněný slepenec stran. „Žijeme opět v éře měkké totality. Mylně si myslíme, že totalita znamená vládu jedné strany, ale to je omyl. K absenci demokracie stačí, aby šlo o vládu jedné pětikoalice ideově zcela vyprázdněných stran. Této vládní koalici nejde v těchto ‚malých‘ volbách o nic jiného, než aby volby pro ni nedopadly jako katastrofa. Ať dopadnou volby jakkoli, Fiala, Rakušan i Stanjura budou mluvit stále stejně. Stejně klidně, stejně sebevědomě,“ naráží Klaus na fakt, že až parlamentní volby příští rok budou stěžejní.

Kdyby ale politici chtěli zvýraznit závažná témata už v těchto volbách, Klaus nabízí řadu možností. „Přesto témata života veřejného, života politického, existují a ve svých každodenních životech jsme jimi zavaleni. Tlačí se sice na nás ze všech stran, ale naše politika se jim úzkostlivě vyhýbá. Ruka mi je píše sama, nevyžadují velké přemýšlení a mudrování,“ upozorňuje Klaus, že o těchto zásadních tématech každý ví, ale málokdo o nich v politice mluví.

„Zastavit chudnutí společnosti a narůstání rozdílů mezi těmi, kterých se to zatím netýká, a těmi, kteří to cítí velmi silně už teď. Zastavit deindustrializaci země a ztrátu pracovních míst, která je důsledkem zcela iracionální zelené politiky, která je dnes prosazována pod hlavičkou Green Dealu. Zastavit blížící se konec automobilismu zcela zhoubným bojem s emisemi CO2, který je veden úsilím o zastavení globálního oteplování,“ vyjmenovává Klaus.

Dále zmiňuje nutnost zastavit zrychlující se likvidaci národního státu evropským kontinentalismem a globalismem, zastavit masovou migraci, která je produktem víry v diverzitu na úkor soudržnosti a kvality života v jednotlivých zemích, nebo bojovat proti likvidaci našeho systému vzdělávání a výchovy, k níž dochází pod vlivem genderismu. Na závěr zmiňuje téma míru na Ukrajině a zastavení genocidy v Gaze.

„To všechno jsou věci veřejné, které automaticky přicházejí na mysl každému trochu přemýšlivému člověku. Být v kampani, piloval bych je, přeformulovával, doplňoval, zobecňoval. Otázkou je, zda a jak může člověk své postoje v těchto podivných volbách vyjádřit. Nevím, ale jako jediná možnost se nabízí nevolit pětikoalici,“ dodal s tím, že nastal čas pro odpor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 21 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…