Vondra v pondělí představí poslední nabídku Švédů na pronájem gripenů

02.12.2012 16:42 | Zprávy

Bezpečnostní rada státu se na svém pondělním zasedání bude zabývat budoucností stíhacího letectva. Ministr obrany Alexandr Vondra představí výsledky posledních jednání se švédskou stranou o možnosti prodloužit pronájem stíhaček Gripen. Podle jeho nedávného vyjádření je poslední švédská nabídka podstatně výhodnější, než byla ta v létě. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) tehdy označil švédský přístup za nevstřícný. Informuje ČTK.

Vondra v pondělí představí poslední nabídku Švédů na pronájem gripenů
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Armáda má gripeny pronajaty na deset let. Jejich nájem vyprší v roce 2014. Vláda v únoru rozhodla, že před vypsáním otevřeného tendru pokusí vyjednat se švédskou stranou pokračování pronájmu. Podle Vondry je nynější švédská nabídka řádově o miliardu výhodnější než před čtvrt rokem.

Poslední švédský návrh počítá s třemi variantami pronájmu

Ministrova slova však prý není možné interpretovat jako předzvěst rozhodnutí, že čeští piloti budou pokračovat na stíhačkách Jas-39 Gripen. O tom, zda vláda prodlouží pronájem na delší dobu, nebo vypíše nový tendr, bude kabinet teprve rozhodovat.

Podle informací ČTK obsahuje poslední švédský návrh tři varianty pronájmu. První počítá s pronájmem na další tři roky za více než pět miliard korun. Druhá varianta představuje pronájem na pět let za téměř osm miliard a třetí varianta obsahuje nabídku na desetiletý pronájem za více než 14 miliard korun.

Časem za lepší ekonomické situace by Česko mohlo vyhlásit nový tendr

Podle dřívějších vyjádření některých armádních i vládních představitelů by krátkodobý pronájem mohl překlenout dobu, než se zlepší ekonomická situace země. Poté by ČR mohla vyhlásit nový tendr, do něhož by se mohli zapojit i další výrobci letecké techniky.

Odborníci ovšem upozorňují, že zavedení nových stíhaček do vojenského letectva by s sebou neslo určité počáteční náklady. Armáda má totiž pro gripeny vybudovanou infrastrukturu.

Původní nabídky Švédska nebyly po Česko výhodné

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Smlouva vyprší na konci roku 2014. Česká vláda už deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. Obrana proto nejprve začala exkluzivně jednat se Švédskem o možnosti stávající pronájem prodloužit. Jednání se však nejprve nevyvíjela ke spokojenosti Prahy, která usilovala o výhodnější podmínky dlouhodobého pronájmu.

Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

4:44 Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

Zemědělcům byrokratické zátěže neubývá, ale naopak. Po dni stráveném prací na poli nebo ve stáji si …