Vrazi, mučitelé, teroristé. Zelenskyj měl nezvyklý projev

01.09.2022 7:03 | Ze sítí

Divoši, vrazi, mučitelé a teroristé. To jsou ruští vojáci. Takto je v projevu k účastníkům filmového festivalu v Benátkách popsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který varoval Západ, že pořád musí věnovat pozornost ruské agresi na Ukrajině a že musí jeho zemi dál pomáhat. Během svého projevu nechal pustit klasické filmové titulky, kde se místo herců a režiséra objevila jména dětí, mužů i žen, které Rusové usmrtili. I s věkem, kdy ruští vrazi zhasli jejich životy.

Vrazi, mučitelé, teroristé. Zelenskyj měl nezvyklý projev
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pomluvil na Filmovém festivalu v Benátkách. Varoval Západ, že nesmí zapomenout na to, že Rusko rozpoutalo na Ukrajině válku. Nesmí si na tuto válku zvyknout.  

„Vážím si příležitosti dnes k vám promluvit a vyprávět náš příběh. Vyprávět o Ukrajině, jejím lidu a válce, kterou proti nám Rusko vede již 189 dní. Příběh, který je mimo hranice lidskosti a zdravého rozumu. Drama založené na skutečných událostech. Ztělesněné životem skutečných divochů, vrahů, mučitelů, teroristů. Tragédie, kterou nedoprovází Morriconeho geniální hudba, ale hrůzostrašné údery a zvuky výbuchů, výstřelů a sirén. Horor, který nemá 120 minut, ale 189 dní. 189 dní války, která na Ukrajině pokračuje a Evropa a svět jsou už údajně unaveny. To tvrdí Rusko. To je to, co Rusko chce. Primitivní zápletku ve třech dějstvích, aby svět udělal tři dramatické chyby. Aby si na válku zvykl. Aby se s válkou smířil. Aby na válku zapomněl,“ spustil Zelenskyj.

Toto se podle něj Západu nesmí stát a zásadní roli tady z pohledu ukrajinského prezidenta musí sehrát právě filmaři, producenti a herci, protože právě herci a další osobnosti od filmu mají na občany západních zemí stále velký vliv. Herci podle Zelenského nesmí mlčet o ruské válce proti Ukrajině. „Chci, aby každá země, každý národ, každá instituce a společenství na světě měly jasnou představu o tom, čím nyní prochází Ukrajina,“ zdůraznil Zelenskyj.

V tuto chvíli se před diváky na plátně místo tváře Volodymyra Zelenského objevily klasické filmové titulky. Jen se v nich místo jmen herců, producentů a režisérů objevovala jména Ukrajinců, které Rusové zavraždili.

Diváci filmového festivalu tak viděli jméno čtyřleté Lizy, která zemřela 14. července 2022, jméno osmiletého Kyryla, který zemřel taktéž 14. července 2022, šestiletého Matvyje, který zemřel 24. srpna 2022 a mnoha dalších mrtvých, jejichž životy ukončilo ruské barbarství.

V okamžiku, kdy pochmurné titulky plné mrtvých, jejichž životy ukončily ruské rakety a kulky, skončily, se Zelenskyj zeptal, co bude teď. A hned nabídl odpověď. Co bude teď podle ukrajinského prezidenta závisí na každém z nás.

„Kdykoli někdo mluví o tom, že je unaven z války na Ukrajině, ukažte mu tito titulky. ... Podlehnout únavě z Ukrajiny znamená zapomenout na všechna tato jména,“ upozornil Zelenskyj a vyjádřil naději, že civilizovaný svět na Ukrajince, které Rusové zavraždili, nikdy nezapomene.

Nakonec se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…