Všechno spěje k atentátu na Trumpa... Vloni řekl Carlson a schytal za to nadávky

15.07.2024 17:47 | Zprávy

Spojenými státy v sobotu večer otřásl pokus o atentát na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Trump by zasažen do ucha, na místě bylo po střelbě několik zraněných a jeden mrtvý z řad Trumpových příznivců. Není to přitom tak dávno, kdy moderátor Tucker Carlson tvrdil, že „všechno spěje k atentátu na bývalého prezidenta“, protože demokraté „ho prostě nechtějí mít v Bílém domě“. Velká část amerických médií přitom Carlsonova slova označila jako konspirační teorii.

Všechno spěje k atentátu na Trumpa... Vloni řekl Carlson a schytal za to nadávky
Foto: Repro X
Popisek: Americký moderátor a komentátor Tucker Carlson na konferenci o svobodě slova

Donalda Trumpa postřelil na volebním mítinku ve státě Pensylvánie v sobotu pozdě odpoledne místního času dvacetiletý střelec. Při střelbě zahynul jeden účastník setkání a bezpečnostní složky zastřelily i samotného útočníka. Důvody jeho činu jsou zatím nejasné. Bývalého prezidenta střela zasáhla do ucha, z mítinku ho vyvedli osobní strážci.

Útok už na mimořádné tiskové konferenci odsoudil prezident Joe Biden. „Pokus o atentát jde proti všemu, co naše země znamená,“ uvedl s tím, že s Trumpem už krátce hovořil. „Včera večer jsem mluvil s Donaldem Trumpem. Jsem upřímně vděčný, že se mu dobře daří a že se zotavuje. Měli jsme krátký, ale dobrý rozhovor,“ prohlásil Biden.

Bidenova kampaň již v sobotu večer oznámila, že pozastavuje veškerou odchozí komunikaci a stahuje z kampaně reklamy kriticky zaměřené na Trumpa. Předvolební kampaň se má místo slovních útoků na Trumpa po střelbě zaměřit na témata, která budou sjednocovat.

Podobně smýšlí i samotný Trump, který bude pokračovat v prezidentské kampani a po útoku prý zcela přepsal svůj projev, který pronese na nominačním sjezdu Republikánské strany v Milwaukee. „Je tu možnost spojit zemi, možná celý svět. Projev bude hodně jiný, hodně odlišný, než by byl před dvěma dny,“ uvedl Trump.

Že by se mohl stát Donald Trump terčem atentátu několikrát za poslední rok prohlašoval moderátor Tucker Carlson. Už loni v srpnu se Carlson v rozhovoru Trumpa zeptal, zda se obává pokusu o atentát. Trump tehdy na otázku přímo neodpověděl.

Carlson následně na podzim loňského roku své tvrzení zopakoval v rozhovoru s podcasterem Adamem Carollou, když řekl, že „se řítíme k atentátu na Trumpa“, a poté obvinil demokratickou i republikánskou stranu, že jsou Trumpem tak ohroženy, že „tu nemůže dále být“.   

„Nejdřív začnete s kritikou, pak přejdete k protestům, pak k obžalobě a nyní k obvinění, nic z toho nefunguje. Co bude dál? Zkuste si tipnout. Zřejmě se řítíme k atentátu,“ uvedl Carslon ke snahám zničit Trumpa.

Carlsonova slova se nyní potvrdila, moderátor byl přitom mnoha médii označován za konspirátora. Například časopis Forbes uvedl, že „Carlsonovi není cizí šíření konspiračních teorií na svých platformách. Bývalý moderátor Fox News, který se stal X podcasterem, prosazoval falešné narativy týkající se Covidu-19, voleb v roce 2020, útoku na americký Kapitol z 6. ledna a rusko-ukrajinské války,“ uvedl Forbes.

Jako konspirační teorii Carlsonova slova vyhodnotil také například server Bussiness Insider, televize NBC a mnoho dalších médií s tím, že jde o jen „pravicové, extrémistické konspirace“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

22:25 Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

Tucker Carlson se vypravil napříč Spojenými státy se svou živou diskusní show. Do Kalifornie si pozv…