Vy se jenom nezahříváte, vy bojujete proti Putinovi. Pekarová vlezla do svetru naplno. Ví, kolik má být v obýváku

31.08.2022 16:50

Slova šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové o svetru, která před nedávnou dobou pronesla ve vysílání CNN Prima News, stále rezonují. Předsedkyně Sněmovny totiž při tématu týkajícím se energetického zabezpečení Česka všem lidem, kteří se obávají zimy, radila, aby si jednoduše vzali další svetr. „Svetr by neměl být vnímaný jen jako ochrana před zimou, ale i jako symbol boje proti Putinovi,“ prohlásila.

Vy se jenom nezahříváte, vy bojujete proti Putinovi. Pekarová vlezla do svetru naplno. Ví, kolik má být v obýváku
Foto: Repro Twitter
Popisek: Markéta Adamová Pekarová nabádá k nošení svetrů v boji proti Putinovi

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí
„Některé má slova o nošení svetru pobouřila. Nejprve však chci všechny ubezpečit, že nikdo nebude mrznout. Zejména ne staří lidé a malé děti, jak lživě tvrdí opozice. Naše vláda se na zimu připravila a vytvořila dostatečné zásoby. Ostatně: za osm let tady předchozí vlády neudělaly pro nezávislost na Rusku tolik, co naše vláda za osm měsíců,“ řekla Pekarová Adamová ve svém novém videu, které sdílela na twitteru.

„Svetr by neměl být vnímaný jen jako ochrana před zimou, ale i jako symbol boje proti Putinovi. Symbol, že když se každý, kdo můžeme, trošku uskromníme, tak mu budeme méně financovat válku, protože on z těch peněz, které od nás za plyn utrží, tu válku financuje. A každý jeden stupeň dolů znamená šest procent úspory. To už je dost,“ dodala.

„Já ve Sněmovně i doma půjdu příkladem. Snížím teplotu. Učili mě to tak i mí rodiče a považuji to za správné, obzvlášť v této době. A tak prosím všechny, kdo jenom trochu mohou, aby se také snažili o energetické úspory, kde to jenom trochu jde. Svetr proti Putinovi ať je toho klidně symbolem. Spolu to zvládneme,“ dodala Pekarová Adamová.

„Žádný svetr asi nezpůsobil takový poprask. Svetr, díky kterému můžeme snížit nejen výdaje na topení, ale i omezit zdroje, kterými Putin financuje svou válku. Energetickou krizi sám nevyřeší, ale pomůže v ní. Prosím, držme v těžkých časech SPOLU. Svetr ať je toho symbolem,“ dopsala poté tweet k videu. TOP 09 má ke svetrům také vlastní web – www.svetremprotiputinovi.cz, kde vysvětluje, co takový svetr symbolizuje.

„Svetr proti Putinovi symbolizuje, že každý z nás může udělat něco pro to, abychom snížili závislost na ruském plynu. A není potřeba moc, jde jen o to, změnit naše chování a návyky. Pouhým snížením vytápění o pár stupňů bude mít Putin o miliardy míň na financování svých zločinů a každá rodina díky tomu ušetří ročně tisíce korun. K tomu stačí se doma teple obléct. Obléct si svetr nebo mikinu je totiž to nejmenší, co může udělat každý z nás pro to, aby ušetřil a zároveň podporoval energetickou svobodu celého Česka,“ píše se mimo jiné na webu.

Stránka také přichází s radami, jak spořit: snížit teplotu, větrat krátce a intenzivně, pravidelně odvzdušňovat topení, nezakrývat topení a investovat do zateplení. Důvody, proč spořit, jsou pak podle autorů stránky též jasné: ušetříme tisíce korun v rodinném rozpočtu, snížíme naši závislost na Putinovi a přestaneme financovat jeho válku, připravíme se na změnu energetického mixu.

Na stránkách TOP 09 lze také nalézt odpověď na otázku, zda je možné ceny elektřiny zastropovat.

„Zastropování cen by musel zaplatit stát. Rozdíl mezi zastropovanou cenou tak daňoví poplatníci stejně zaplatí na daních, pravděpodobně ještě s přirážkou v podobě úroku. Jde o velmi nákladné opatření, na které by si musel stát půjčit. Vzhledem k tomu, že jsme součástí jednotného evropského trhu s elektřinou, tak by toto opatření vedlo mimo jiné i k exportu levné elektřiny, která by byla dotovaná z našich daní. Lepší a ekonomicky efektivnější variantou tak jsou cílené příspěvky na energie,“ píše TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…