Vzpoura úřadů proti Ivanu Bartošovi. Venku je petice

02.07.2024 11:24 | Monitoring

Od 1. července musejí stavební úřady zvládat dvojí agendu. Staré žádosti podané před tímto datem spravovat v původním systému stavebního řízení a žádosti podané po 1. červenci vést v systému novém. A přestože je teprve 2. července, úředníci už se začali bouřit. Publicista a podcaster Michal Půr podotkl, že vzpoura úředníků snad v Česku ještě nebyla. Až k ní to dopracoval pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Vzpoura úřadů proti Ivanu Bartošovi. Venku je petice
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR se ostře vymezilo proti ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). Sepsali prohlášení, v němž ministrovi veřejně sdělili, že tak, jak spolu s kolegy připravil proměnu stavebních úřadů, není možné pracovat.

Sdružení tajemníků České republiky s politováním konstatuje, že současný systém digitálního stavebního řízení nelze k dnešnímu dni považovat za funkční. Tento stav přináší řadu významných problémů pro úředníky, stavebníky i veřejnost,“ napsali úředníci hned v úvodu prohlášení.

A hned pokračovali.

„Mimo jiné musíme upozornit na:

Nedostupnost nezbytných funkcionalit: Digitální stavební řízení trpí absencí klíčových funkcí, které jsou nezbytné pro efektivní správu a řízení stavebních projektů. Například není funkční propojení s ekonomickými systémy či lokálními spisovými službami,“ pokračovali členové sdružení.

Mnohé části digitálního stavebního řízení podle tajemníků úřadů vykazují právní nedostatky, které prý mohou vést k právním sporům a komplikacím v soudních řízeních. „Například je možné přepisovat záměry jiného stavebního úřadu,“ dali úředníci v prohlášení konkrétní příklad.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jednou ze slabin systému je prý i to, že je třeba znovu vyplňovat různé údaje, i když se člověk přihlásí přes portál občana, který má lidem pomoct všechno urychlit.

„Úřady nebyly v systému řádně proškoleny, některá školení se na poslední chvíli rušila, testovací verze se neočekávaně měnila, příručku jsme obdrželi 28. 6. Výše uvedené není úplným výčtem, STMOÚ ČR nedostalo oficiální odpověď na písemné dotazy z 30. 5. a 21. 6., které obsahovaly desítky připomínek, z velké části stále trvajících. Vyzýváme proto MMR k neodkladné nápravě současného stavu. Je nezbytné, aby byly urychleně podniknuty kroky ke zlepšení funkcionalit systému, odstranění logických rozporů a vyřešení právních nedostatků. Jedině tak bude možné zajistit efektivní, transparentní a právně bezproblémové stavební řízení,“ uhodili tajemníci úřadů na ministr Bartoše.

Publicista a podcaster Michal Půr se nad tím, k čemu úředníky dohnal ministr Bartoš, pousmál.

„Asi je taky někdo platí. Jinak vzpouru městských a obecních úřadů jsme tu ještě neměli,“ podotkl na sociální síti X.

Michal Půr promlouvá

Pirátský zastupitel v Praze 10 Petr Beneš naznačoval, že nespokojenost s novou podobou stavebního řízení dává najevo především ODS, což podle Beneše není až tak překvapivé.

„Kdo jinej by mohl být mezi prvními, kdo má s novým systémem problém? No jasně! Stavební úřad Praha 10 (občané na něj většinou nadávají, developeři dávají jen ty nejlepší reference). Jo, tenhle systém bude lepší, na začátku bude mít mouchy a jsou takové radnice, kterým to prostě nevyhovuje. A určitě je to jen statistická chyba, že na 100 % z nich je u moci ODSka,“ napsal na sociální síti Facebook. A přidal smajlíka.

Petr Beneš promlouvá

V Praze 10 vládne koalice ODS, TOP 09, koalice Vlasta a STAN s podporou lidovců.

Nakonec se Beneš zeptal spoluobčanů, jaké jsou jejich zkušenosti se stavebním řízení. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 106 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No a čekali jste snad něco jiného od mluvky Bartoše?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 02.07.2024 12:03:01
Hlavně, že všechny místa v IT oblasti zaplevelil neuspokojenými členy své strany v domnění, že to půjde samo. Hlavně, že mají teplá hnízdečka a ostatní je nezajímá. Tohleto by stálo sesli kdekoliv civilizovaném světě příslušného ministra. Tady ale spíš lze čekat zvláštní odměny.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Z korby náklaďáku zakončil Farage volební kampaň. Silným návrhem

11:41 Z korby náklaďáku zakončil Farage volební kampaň. Silným návrhem

Nigel Farage, jeden z hlavních strůjců brexitu, se opět hlásí o slovo. Podaří se mu v britském větši…